Automobilkám se v Česku daří. Vyrobily auta za 840 miliard korun

2. 6. 2013 – 10:19 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Automobilkám se v Česku daří. Vyrobily auta za 840 miliard korun
Statistiky opět potvrdily, že klíčovou oblastí tuzemského automobilového průmyslu je vývoz. Foto:TPCA | zdroj: NašePeníze.cz

Automobilky sídlící v Česku vykázaly během loňského roku rekordní tržby na úrovni 840 miliard korun. Z jejich linek sjelo více než 1,2 milionu vozů, což představuje druhou největší výrobu aut v dějinách českých zemí, uvedlo v pátek Sdružení automobilového průmyslu.

Automobilový průmysl se tím pádem podílel na tržbách z průmyslové činnosti ČR 23 procenty a tvořil osm procent HDP. "Loňské výsledky našeho automobilového průmyslu jsou nad očekávání dobré," konstatoval Martin Jahn, prezident AutoSAP a dodal: "Autoprůmysl zůstal i v roce 2012 motorem hospodářství České republiky. Avšak v druhé polovině roku, kdy se začaly objevovat signály ekonomické stagnace, bylo nutno přizpůsobit výkon reálné situaci. V celoročních výsledcích se to ale projevilo jen nepatrným poklesem produkce vozidel."

Statistiky opět potvrdily, že klíčovou oblastí tuzemského automobilového průmyslu je vývoz. Na export jde více než 80 procent v Česku vyrobených aut. Význam vývozu přitom vloni ještě vzrostl. V porovnání s rokem 2011 se zvýšil o 8,5 procenta, čímž dosáhl dalšího historického maxima ve výši 595 miliard korun.

Automobilovému průmyslu tradičně dominuje výroba osobních automobilů (1,17 milionu vozů). Prvenství v tomto ohledu obsadila Škoda Auto (656 tisíc vozů), následuje nošovický HMMC (303 tisíc aut) a pomyslný bronz náleží TPCA Czech s 215 tisíci automobily.

Prezident AutoSAP Jahna doplnil, že nejdůležitějším zákazníkem českého autoprůmyslu sice stále zůstává Evropa, přesto její dominance postupně oslabuje. "Více než 35procentní nárůst vývozu do mimoevropských zemí je toho jen důkazem. Musíme využít toho, že na rozdíl od Evropy ostatní trhy rostou," vysvětlil.

Tuzemský autoprůmysl nyní přímo zaměstnává 155 tisíc osob. V loňském roce tak jeho podíl na počtu zaměstnanců v průmyslových činnostech činil 11,3 procenta. Průměrná měsíční mzda ve členských firmách AutoSAP přitom meziročně vzrostla o 3,9 procenta na 30 385 korun, čímž překonala celostátní průměr o 21 procent celostátní průměr.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články