AXA v česku hodlá založit banku

22. 6. 2009 – 8:20 | Banky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

AXA v česku hodlá založit banku
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

V česku je AXA známa především jako pojišťovna a penzijní fond. Mimo to, distribuje vlastní podílové fondy. V letošním roce však v Česku hodlá založit také banku, která by měla konkurovat především úspěšnému modelu ING. Uvedl to dnešní deník E15.


Axa by měla z bankovních produktů nabízet hlavně spořící účty. Většina služeb by měla být poskytována přes internet, kde by AXA nabízela také své další finanční produkty a služby. Podle E15 by se však AXA nechtěla pouštět do úvěrů.

- Pojišťovny jsou prý proti krizi odolné
- Zisk českých bank klesl o 6,6 pct, klesl i počet bankéřů
- AXA vstoupila na český trh dravě, v evropě se jí daří

Spolu s Českou bankou by mohla vzniknout AXA banka na Slovensku, kde již také zažádala o licenci.

Deník E15 uvedl, že AXA jako banka působí v pěti zemích, Švýcarsku, Belgii, Francii, Německu a Maďarsku. V Belgii má podle šéfa AXA bank Europe Hervé Hata přes 800 tisíc zákazníků a působí tam formou takzvaných franšízových bank. Celkem má AXA bank v Evropě 1,8 milionu klientů s 29 miliardami eur aktiv.

V Česku se v nejbližších letech rozjede pravděpodobně několik nových bank. Kromě AXY plánuje banku také družstevní záložna FIO. Ta by se podle interních zdrojů mohla stát bankou v nejbližších dvou letech. FIO družstevní záložna nabízí podobně jako jiné banky v česku vedení účtů zdarma a poskytuje služby hlavně přes internet.

Česká FINANČNÍ SKUPINA FIO působí na našem trhu již od roku 1993. Zabývá se především zprostředkováním obchodů s cennými papíry a poskytováním bankovních služeb. Fio, burzovní společnost, která v rámci skupiny nabízí obchodování na kapitálových trzích, je největším on-line brokerem v ČR. Fio jako první nabídlo českým klientům obchodování s akciemi přes internet, stejně jako internetbanking.

FIO jako první finanční instituce v ČR nabídla svým klientům internetbanking a jako první též přišla s politikou nulových bankovních poplatků za standardní služby - běžný účet s tuzemským platebním stykem zdarma poskytuje již od roku 2006.

Založení banky přichází v úvahu také u finanční skupiny BNP, která mimo jiné v české republice nabízí úvěry pod značkou CETELEM. Z vyjádření které redakce získala, by tak Cetelem mohl pomocí vkladů klientů získat vlastní financování úvěrů a tím zvýšit marži.

Skupina BNP Paribas v současné době operuje v 85 zemích světa a je nejvíce profitující finanční skupinou v Eurozóně a druhou největší v tomto regionu. Celkově zaměstnává přes 173 000 lidí na 5 kontinentech.

Součástí společnosti BNP Paribas je i BNP Paribas Assurance, 100% vlastník pojišťoven Cardif. Společnosti Cardif Assurance Vie a Cardif Assurance Risques Divers, které patří do skupiny BNP Paribas Assurance, mateřské společnosti POJIŠŤOVNY CARDIF PRO VITA, a. s.


Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články