Banka která spustila světovou krizi se dostává z bankrotu

6. 3. 2012 – 18:56 | Banky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Banka která spustila světovou krizi se dostává z bankrotu
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Lehman Brothers Holdings v úterý uvedl, že se dostal z bankrotu a že začne 17. dubna splácet svým věřitelům. Informovala o tom v úterý agentura Reuters.

"Nové představenstvo bude pokračovat v likvidaci a splácení věřitelům," uvádí se v prohlášení.

Banka Lehman Brothers vyhlásila bankrot 15. září 2008 a stala se symbolem globální finanční krize.

Přesně o 1268 dnů později tak může Lehman Brothers začít vyplácet pohledávky v odhadované výši 65 miliard dolarů věřitelům, kteří ohlásili pohledávky za více než 300 miliard dolarů.

"Jsme hrdí na to, že oznamujeme, že se Lehman dostává z kapitoly 11 a vstupuje do závěrečné fáze tohoto procesu - distribuci věřitelům," uvedl podle agentury AFP John Suckow, prezident a provozní ředitel Lehman Brothers a zároveň výkonný ředitel restrukturalizačního poradce Alvarez & Marsal.

"Naším cílem zůstává zajistit nejlepší možný výsledek pro věřitele, usilovat o řešení sporných pohledávek a dalších věcí v soudních sporech a řídit náklady v souladu s procesem," pokračoval dále ve svém prohlášení.

Americký soud v čele s konkurzním správcem Jamesem Peckem schválil už loni začátkem prosince reorganizační plán zkrachovalé investiční banky Lehman Brothers Holdings a umožnil jí tak opustit bankrotový režim. Pád banky Lehman Brothers byl největším podnikovým bankrotem v dějinách Spojených států.

-Tomáš Králícek | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články