Bankomat se začne ptát jaké bankovky chcete vybrat

8. 1. 2013 – 21:34 | Banky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Bankomat se začne ptát jaké bankovky chcete vybrat
Banka novinku zatím testuje na 20 bankomatech v Praze, již brzy by se ovšem automatizovaných směnáren měli dočkat lidé i jinde, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Jedna z velkých tuzemských bank testuje novinku při výběrech z bankomatů. Přístroj vám dá na výběr, v jakých bankovkách vám má vyplatit požadovaný obnos. Bankomat v metru na Karlově náměstí tak například při výběru 1400 korun nabídne buď tisícikorunu a dvě dvoustovky nebo dvě pětistovky a dvě dvoustovky.

Banka novinku zatím testuje na 20 bankomatech v Praze, již brzy by se ovšem automatizovaných "směnáren" měli dočkat lidé i jinde. Bankomaty mají oproti těm běžným navíc zásobník na pětisetkoruny právě proto, aby mohly rozměňovat.

"Během ledna plánujeme rozšířit tuto funkci na dalších přibližně 100 bankomatů po celé České republice," slibuje mluvčí České Spořitelny Jan Holinka. A dodává, že pokud se novinka chytne, síť takto vybavených bankomatů se ještě rozroste.

Další velké banky zatím podobnou iniciativu nechystají. "Zatím takovou službu nenabízíme a momentálně o ní ani neuvažujeme. Na druhou stranu naše bankomaty vydávají i stokoruny," vysvětluje mluvčí ČSOB Pavla Hávová.

Podobně mluví i Tomáš Kofroň z Raiffeisen Bank, podle kterého není mezi klienty o takovou službu zájem. Shodný je i postoj Komerční banky, která se stará o sedm stovek bankomatů.

Ty ovšem pro změnu nabízejí nastavení oblíbeného výběru, takže si klienti mohou předvolit nejčastěji požadovanou částku (s nebo bez stvrzenky) a celý proces výběru tak uspíšit.

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články