Banky mají od listopadu jen dva dny na převody peněz, místo tří dní

27. 10. 2009 – 13:52 | Banky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Banky mají od listopadu jen dva dny na převody peněz, místo tří dní
Převod penez mezi bankami zrychlil, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Nový zákon o platebním styku přikazuje od 1. listopadu bankám zkrátit převod peněz mezi bankovními domy na maximálně dva dny. Původně měly banky na převod až tři dny, čehož některé banky hojně využívaly. Změny zároveň ruší některé nepopulární poplatky.


Změny všech poskytovatelů finančních služeb. Především bank a družstevních záložen. Zákon vznikl na popud Evropského parlamentu a Rady.

Na převod má banka jeden až dva dny

I když má banka na převid dva dny, týká se to předevší mezibankovních převodů, což znamená z jedné banky X do ruhé banky Y. Pokud je však účet plátce i příjemce u jedné banky, musí být peníze připsány tentýž den. I to má však výjimku a to v případě, že příkaz podá klient v papírové podobě na pobočce (například přes sběrný box), může banka lhůtu posunout o jeden den.

- Fincentrum banka roku 2009, výsledky ocenění
- Bankovní účty: Vyplatí se šetřit na běžném účtu?
- Bankovní sazebníky jsou k ničemu, nevyznáte se v nich
- Sazebníky bank - bankovní sazebníky - přehled

Za zrušený účet nebudou poplatky.. ne však vždy   

Pokud má klient u banky účet déle než rok a zruší jej, nebude platit poplatek za zrušení účtu.

Inkaso má nová pravidla

Do 8 týdnů je možné odvolat již provedenou platbu (např. při podezřele vysoké částce. To se nebude týkat těch inkasních plateb, které fungují na principu záloh, kde jsou částky plátcům předem známy). Banky proto reagují tím, že vyzývají klienty k tomu, aby si u inkas (pokud tak již neučinili) nastavili limity.

Blokace platební karty bude ZDARMA

Tento nepopulární poplatek dosahoval u některých bank částky tisíců korun. A to i v případech, kdy byla platební karta odcizena a krádež nahlášena na policii.

Od vysoké ztráty mohlo pomoci snad jenom pojištění platební karty při ztrátě, nebo odcizení. Toto pojištění většinou kryje i ztráty dokladů, klíčů a dalších osobních věcí. Při ukradení kabelky s doklady i platební kartou tak pojišťovna obvykle proplatí náklady na výrobu dokladů, nové fotografie, klíče i blokaci karty.

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,120 25,240
USD 23,420 23,600
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články