Banky půjčí i studentům. Kolik a jaké jsou podmínky?

16. 1. 2014 – 15:15 | Půjčky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Banky půjčí i studentům. Kolik a jaké jsou podmínky?
Celkové rozpětí částky, kterou si teoreticky student může půjčit, se pohybuje od 5 000 Kč do 600 000 Kč na dobu 6 měsíců až 10 let, v závislosti na instituci. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Studium je i bez školného nákladné. Přičteme-li zahraniční stáže a studijní pobyty, nemůže si je dovolit financovat každá rodina. Pomoci ale mohou studentské půjčky. Za jakých podmínek je studenti mají šanci získat?

Za účelem porovnání jednotlivých produktů jsem vybral půjčku 95 000 Kč na 5 let, bez nadstandardních služeb (tzn. například pouze s elektronickým výpisem). Motivem pro stanovení částky byla typická studentská situace – příprava výjezdu na výměnný pobyt a shánění finančních prostředků k pokrytí nákladů nad rámec programového příspěvku.

Celkové rozpětí částky, kterou si teoreticky student může půjčit, se pohybuje od 5 000 Kč do 600 000 Kč na dobu 6 měsíců až 10 let, v závislosti na instituci. Úrokové sazby se pohybují od 8,9 % do 16,89 % p.a. Velmi častým jevem je možnost jednorázového čerpání úvěru a předčasného splacení zdarma (zpoplatňuje pouze ZUNO Bank a Česká spořitelna).

Tabulka 1: Srovnání min. a max. výší půjčky a doby splácení

studentske-pujcky-01

Naopak odklad splácení jistiny (úmoru) nabízí jen minimum z porovnávaných subjektů. Konkrétně se jedná o Komerční banku (do 150 000 Kč), UniCredit Bank a mBank (za poplatek). V omezené míře pak ještě ČSOB a Česká spořitelna.

Za měsíční správu půjčky bude student platit pouze u UniCredit Bank, a to 50 Kč. Ostatní instituce toto nezpoplatňují. U České spořitelny zaplatí jednorázově 950 Kč za sjednání úvěru.

Významné jsou různé speciální podmínky, jejichž splnění jednotlivé banky pro přiznání úvěru požadují. U Komerční banky musí mít student vedený účet, v případě mBank je nutné pořídit si pojištění odpovědnosti splácet, jehož cena se pohybuje od 4,95 % z výše měsíční splátky. Tímto se nepochybně úvěr dále prodraží, a tak ani zajímavá úroková míra 9,9 % nestaví tuto banku do popředí našeho srovnání.

Schopnost splácet je klíčová u některých subjektů, které si právě včasným splácením podmiňují nízkou úrokovou míru. Pokud by však člověk měl se splácením problém, z řad velmi výhodných půjček může počítat s přesunem mezi nevýhodné.

Tabulka 2: Srovnání úrokových sazeb a splátky studentského úvěru

studentske-pujcky-02

-Ondřej Špála | Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články