Banky stojí o klienty, ale nestojí už o jejich peníze

12. 4. 2015 – 20:05 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Banky stojí o klienty, ale nestojí už o jejich peníze
Úrokové sazby v České republice jsou historicky rekordně nízké. Hypoteční úvěr si lidé mohou vzít s průměrnou sazbou dle Fincentrum Hypoindexu za 2,27 % a nabídkové sazby pětiletých fixací začínají na 1,69 %. Foto:Radka Malcová | zdroj: NašePeníze.cz

Úrokové sazby padají již několik let. Jejich pokles přitom nebere konce. Mají ještě prostor k dalšímu propadu? Podle všeho mají…

Úrokové sazby v České republice jsou historicky rekordně nízké. Hypoteční úvěr si lidé mohou vzít s průměrnou sazbou dle Fincentrum Hypoindexu za 2,27 % a nabídkové sazby pětiletých fixací začínají na 1,69 %. Přitom uložit peníze si lidé mohou na spořicí účty s úročením až 1,63 %. Termínované vklady jsou na tom ještě lépe a na 5 let lze uložit peníze za více než 3 %. Banky (a v případě termínovaných vkladů družstevní záložny) o klienty pořád ještě stojí.

Banky stojí o klienty, ale nikoli o jejich peníze. Proto je nejlepší úročení omezeno do určité výše vkladu – u té s nejlepším úročením jen do 150 tis. Kč. Banky klientské peníze v současnosti nepotřebují. Na mezibankovním trhu je seženou významně levněji.

Tabulka 1: Mezibankovní sazby PRIBOR

Termín

PRIBOR

1 den

0,15 %

7 dní

0,16 %

14 dní

0,16 %

1 měsíc

0,22 %

2 měsíce

0,25 %

3 měsíce

0,31 %

6 měsíců

0,39 %

9 měsíců

0,45 %

1 rok

0,48 %

Zdroj: ČNB 9. 4. 2015

Peníze jsou levné i pro stát. Dluhopisy vydává s úrokovými sazbami v řádu desetin procenta, a přesto mu investoři div neutrhnou ruce. V letošním roce se 10leté české státní dluhopisy prodávaly s úročením 0,46 % ročně při setrvalém poklesu.

Úrokové sazby ovšem své dno ještě nejspíš nenalezly. Příčinou je měnová politika České národní banky i Evropské centrální banky. Obě drží úrokové sazby na technické nule… a dále své měny oslabují. To se následně promítá do úrokových sazeb.

Česká národní banka již déle než rok drží směnný kurz české koruny vůči euru „na úrovni kolem 27 Kč/EUR“. V praxi se pohybuje v úzkém koridoru kolem 27,50 Kč/EUR, což představuje přirážku téměř 2 Kč/EUR oproti kurzu před intervencí ČNB. To má za následek příliv kapitálu.

Připlouvá-li do České republiky kapitál (eura jsou směňována za české koruny), má to vliv na cenovou hladinu. To je ostatně primární cíl ČNB, která se snaží zabránit měnovými experimenty deflaci. Ovšem zdaleka ne všechny peníze skončí směněny za zboží a služby. Část kapitálu je do České republiky posíláno ze spekulativních důvodů. Intervence by měla trvat do druhé poloviny roku 2016 – a poté lze očekávat posílení koruny a srovnání kurzu na tržní úroveň. Zahraniční kapitál odeslaný do Česka tak může čekávat výnos přibližně 2 Kč/EUR, aniž by byl jakkoli úročený.

Zahraniční kapitál ale nemůže ležet někde v hotovosti. Vždy bude umístěn přinejmenším v bance. Banky ovšem pod přílivem peněz nebudou muset vyplácet příliš vysoké úroky. Ostatně ty jsou dnes pro spekulativní kapitál spíše druhořadé. Dostatkem peněz úrokové sazby klesají a ve snaze umístit nový kapitál se ziskem klesají i úrokové sazby úvěrů. Ostatně, to je další z cílů ČNB – když nemůže snížit své úrokové sazby, aby motivovala k dalším investicím a zlevnila kapitál, motivuje oslabením koruny k témuž komerční banky.

Část kapitálu ovšem neskončí v bankách. Investorům se zpravidla více vyplatí investovat peníze o něco rizikověji, ovšem s očekávaným vyšším výnosem – např. na pražské burze. V kurzech akcií se ale posílení zatím příliš neprojevilo. V listopadu 2013, kdy ČNB s intervencemi začala, dosahoval index PX hodnoty 1014,44 bodu, včera ve 14:12 byl na úrovni 1 050,24 bodu.

-Petr Zámečník | Více na Investujeme.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články