Bárta ustupuje od návrhu na úplný zákaz telefonování v autech

30. 3. 2011 – 7:31 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Bárta ustupuje od návrhu na úplný zákaz telefonování v autech
Tresty za klasické telefonování za jízdy chce ale ministr stále zpřísnit, Foto: | zdroj: NašePeníze.cz

Ministr dopravy Vít Bárta (VV) ustupuje od návrhu na zákaz telefonování za volantem i při použití hands free. V úterý o tom informovala TV Nova s tím, že Bárta stažením návrhu reagoval na kritiku odborné veřejnosti.

"Stahuji svůj návrh na zákaz používání hands free při jízdě. Jsem rád, že jsem rozpoutal vášnivou debatu. Myslím, že toho účelu, který jsme chtěli, bylo dosaženo," řekl Bárta pro TV Nova.

Proti návrhu na zákaz hands free se postavili někteří dopravní experti i policisté, kteří by používání hands free v autech řidičům složitě dokazovali.

Řidiči budou pokuty platit podle výše příjmu. Jak se pokuty změní?

Tresty za klasické telefonování za jízdy chce ale ministr stále zpřísnit. "Stále platí to, že chceme zpřísnit postih za telefonování za volantem, takže se zvýší se ze tří bodů na pět," potvrdil Karel Hanzelka z ministerstva dopravy. Telefonování za jízdy je v Česku pátý nejčastější bodovaný přestupek.

Bárta připouští, že by se ke svému kontroverznímu návrhu mohl ještě vrátit. I když jenom v případě, že by počet nehod kvůli telefonování za jízdy s hands free radikálně stoupl.

-Václav Kozák | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,570 23,750
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články