Bazén na zahradě? To není jen pár tisíc na nákup. Jaké jsou skutečné náklady?

15. 7. 2013 – 14:59 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Bazén na zahradě? To není jen pár tisíc na nákup. Jaké jsou skutečné náklady?
Bazén máte a od této chvíle musíte počítat s náklady na vodu. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Jste letos s rodinným rozpočtem na štíru, na moře finance nevychází a vy uvažujete o koupi bazénu? Představa, jak si na zahradě ochladíte tělo, je lákavá, a na výběr je spousta typů a velikostí zahradních bazénů. Ale ani tato radost není za "hubičku".

Bazény, které patří na internetu mezi nejprodávanější, mají velikost 3,66 metru. V průměru stojí něco přes dva tisíce korun. "Více než třetina prodaných bazénů má tyto rozměry, meziročně však zaznamenáváme dvojnásobné zvýšení poptávky po větších s rozměrem 4,57 metru," uvedl Kamil Demuth z Heuréky. Menší bazén (3,66 metru) stojí v průměru 2241 korun, 4,57 metru seženete za zhruba 6286 korun. Tím ale investice nekončí.

Bazén máte a od této chvíle musíte počítat s náklady na vodu. Do kruhového bazénu o šířce 4,57 metru se podle výrobce vejde 13,81 metru krychlových vody. Pokud si bazén postavíte na zahradě v Praze, jen na vodném a stočném za jeho naplnění zaplatíte 1026 korun. Jestliže si budete během léta vodu třikrát měnit, přijde vás tato "radost" na něco přes tři tisíce korun.

Další peníze z kapsy vám vytáhne příslušenství, pokud již není součástí prodávaného bazénu, jako například krycí plachta, filtrační zařízení, podkladová plachta nebo schůdky. Nejprodávanější je mořská sůl, bazénové hadice, zastřešení bazénu, filtrační písek či solinátor, což je zařízení, které ničí ve vodě bakterie a mikroorganismy. Ten bude stát další čtyři tisíce korun. Zastřešení na větší typ bazénu stojí podle jednoho z nabízejících serverú skoro osm tisíc. Pokud byste měli zájem, můžete si pořídit i UV lampu - ta vyjde minimálně na 1500 korun. O doplňky se podle Václava Broma z Moutfieldu zajímá stále více lidí. "Meziročně se jejich prodej zvyšuje až o 50 procent," říká Brom. Bazén se střechou a tepelným čerpadlem totiž můžete používat i sedm měsíců v roce.

Pokud přemýšlíte o koupi zapuštěného bazénu, zaplatíte za něj ještě mnohokrát více, i když se ceny dlouhodobě snižují. "Výrazně klesly ceny klasických zapuštěných bazénů - za posledních deset let o 40 procent. Letos v červenci se dá takový bazén pořídit v řádu několika desítek tisíc korun," přibližuje Brom. Podle jeho zkušeností lidé požadují bazény, které esteticky zapadají do jejich zahrad. Jako příklad udává rodinné bazény typu Azuro, které se dají zapustit do země, ale i ponechat na povrchu. Ty se dají letos koupit od pěti tisíc korun.

Nálada nakupovat bazény ovlivňuje u Čechů nejvíce počasí, což dokazují statistiky. Když panují horka, více se myslí na osvěžení. "Veškeré výkyvy počasí se na prodejích bazénů vždy odrazí. V loňském roce trvalo období příznivého počasí měsíc a prodeje bazénů se držely na vrcholu po celou dobu," dodal Demuth, podle něhož se letos bazény prodávaly nejvíce v jednom červnovém týdnu, kdy v Česku panovala horka. Počasí zvýšilo poptávku proti normálu na desetinásobek.

Podobné výsledky má i portál Aukro.cz. "Tradičním obdobím, kdy se zvedají prodeje bazénů a jejich příslušenství, je duben a květen, nákupy vrcholí v červnu. V letošním roce jsme ale zaznamenali v této kategorii pokles počtu prodaných položek o 20 procent," řekla Michaela Papežová z toho obchodního portálu.

Možnost koupě bazénu existuje i přes slevové portály. "Nejvíce poptávané jsou letos menší a středně velké rodinné nafukovací bazény," sdělil spoluzakladatel serveru Tomáš Bátrla. Podle jeho slov se prodaly prostřednictvím serveru v posledních dvou měsících bazény za 50 tisíc korun.

Mountfield odhaduje, že se letos zvýší počet prodaných zahradních rodinných bazénů na 270 tisíc kusů.

Jan Drahorád | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články