Bendl na přání starostů zmenší značky „Meření rychlosti“ a „Konec měření rychlosti\"

3. 3. 2009 – 1:55 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Bendl na přání starostů zmenší značky „Meření rychlosti“ a „Konec měření rychlosti\"
Foto: sxc.hu | zdroj: NašePeníze.cz

Ministr dopravy Petr Bendl vyslyšel připomínky starostů a zástupců obecních policií. Resort dopravy připraví dva variantní rozměry značek „Meření rychlosti“ a „Konec měření rychlosti“. Těmi musí městští strážníci od prvního ledna tohoto roku označovat jimi měřené úseky.


Šéf resortu dopravy se rozhodl v reakci na odezvu obcí připravit druhou variantní podobu značky IP 31a a IP 31b. Ta je dosud používána v rozměrech 100x150 cm. Některým obcím však právě tento rozměr způsobuje problémy. Dopravní značení se jim totiž nevejde do služebních automobilů obecní policie. Nově by proto měla být značka povolena i v rozměru 75x100 cm.

- Dopravní nehoda v zahraničí? Na co si dát pozor!
-
Zloději a viníci dopravních nehod si budou moci navrhnout svůj vlastní trest

„Povinné označení měřených úseků nevycházelo z iniciativy Ministerstva dopravy. Chceme obcím alespoň ulehčit od technických problémů, proto připravíme podobu menší dopravní značky,“vysvětlil ministr dopravy Petr Bendl.

Označování úseků měřených obecní policií je povinné od 1. ledna 2009. To nabyla účinnosti novela zákona o silničním provozu č. 480/2008 Sb., díky které zůstává i nadále zachováno oprávnění obecních policií měřit rychlost. Novela však stanovuje i jasné podmínky, které musí strážníci dodržovat. Musí to být například na místech určených Policií ČR a v součinnosti s ní. Počátek kontrolovaného úseku pak musí být ve směru silničního provozu označen přenosnou dopravní značkou s vyobrazením kamery snímající rychlost a nápisem \"MĚŘENÍ RYCHLOSTI\". Konec tohoto úseku je označen přenosnou dopravní značkou s tímto vyobrazením šikmo přeškrtnutým a nápisem \"KONEC MĚŘENÍ RYCHLOSTI\".

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články