Benzin a nafta znovu výrazně podraží

5. 9. 2018 – 0:00 | Ceny PHM | red | Diskuze:

Benzin a nafta znovu výrazně podraží
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Ještě na začátku srpna vypadala situace s pohonnými hmotami nadějně a ceny se začaly snižovat. Tomu je ovšem znovu konec a řidiči se budou muset připravit na další zdražování.

Ceny nafty a benzínu rostou a jinak tomu nebude ani v následujících týdnech. Důvodem je výrazné zvyšování cen ropy na světových trzích. Cena ropy totiž stoupla na 77 dolarů za barel, což je jen za poslední dva týdny nárůst o šest dolarů.

Zdražení se postupně přenáší do koncových cen na čerpacích stanicích v Česku. "Ten efekt je ale zmírněn, protože zároveň s růstem ceny ropy dochází k posilování české koruny. Tím, jak koruna posiluje, zlevňuje se dovoz zboží," vysvětlil ekonom Štěpán Křeček.

Znamená to tedy, že dovezená ropa je poté o tolik levnější, o kolik posílí koruna. "Nicméně růst ceny ropy je v tuto chvíli tak vysoký, že efekt koruny zastíní a výsledná cena pohonných hmot v tuto chvíli roste a pravděpodobně v následujících týdnech ještě růst bude," objasnil Křeček.

Nejdražší pohonné hmoty jsou i nadále v Praze. Litr benzinu vyjde průměrně na 33,98 korun a litr nafty na 33,11 korun. Nejlevnější benzin seženou řidiči v Jihočeském, Královéhradeckém a Ústeckém kraji. Stejně tak to platí i pro naftu, kterou lze v jihočeském kraji sehnat za 31,72 korun.

Za zdražením ropy stojí napjatá situace kolem Íránu. Od listopadu tohoto roku začnou platit americké sankce na íránskou ropu a Írán ji tak nebude moci vyvážet na světové trhy. To sníží nabídku ropy na trzích, která následně povede k růstu ceny.

Dalším důvodem je také situace ve Venezuele, která má jedny z největších nalezišť ropy na světě a je pro vyvážení důležitá. Je ale ve špatném ekonomickém stavu a vývoz ropy se jí nedaří. "Vyváží tak malou produkci ropy, že to také tlačí světové ceny nahoru," dodal Křeček.

Zdroje:
MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články