Benzín i nafta dál zlevňují, kde najdou ceny dno?

1. 2. 2010 – 21:43 | Ceny PHM | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Benzín i nafta dál zlevňují, kde najdou ceny dno?
Benzín i nafta zlevňují, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ceny benzinu a nafty pokračují ve zlevňování už druhý týden po sobě. Během uplynulého týdne se průměrná cena těchto pohonných hmot snížila o několik haléřů. Benzin stojí průměrně 30,31 koruny za litr a motorovou naftu lze pořídit za 28,84 koruny za litr.


Od začátku nového roku je tak litr benzinu a nafty dražší o více jak dvě koruny. V následujících dnech by však motorová paliva měla dále zlevňovat.

Benzin je o dvě koruny dražší

Během uplynulého týdne se cena pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic mírně snížila. Benzin zlevnil o šestnáct haléřů a aktuálně se jeho cena pohybuje na hodnotě 30,31 koruny za litr. Nafta zlevnila o osm haléřů a nyní tak litr nafty stojí 28,84 koruny. Vyplývá to z dnešních údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot u totemů čerpacích stanic dlouhodobě sleduje. Odlišně se naopak vyvíjí cena nejběžnějšího alternativního paliva – LPG, jehož cena se zvyšuje už od listopadu. Podle údajů Českého statistického úřadu z minulého týdne se cena LPG zvýšila o 13 haléřů na 13,66 koruny za litr.

Benzin a nafta zdražily od 1. ledna, kdy došlo ke zvýšení spotřebních daní a DPH, už celkově o více jak 2 koruny za litr. U benzinu se ke včerejšímu dni cena od Nového roku zvýšila o 2,09 koruny za litr a u nafty došlo k navýšení o 2,20 koruny za litr. O korunu vyšší spotřební daně u benzinu a nafty a o jedno procento vyšší DPH zodpovídají za zdražení jen zčásti – zásluhou jejich zvýšení pohonné hmoty zdražily „pouze“ o zhruba 1,30 koruny. O zbylou korunu zdražily čerpací stanice pohonné hmoty kvůli vysoké ceně ropy a oslabení koruny.

Kde natankujete llevný benzín?

S nejdražšími pohonnými hmotami se setkají řidiči v Praze. V hlavním městě je nejdražší benzin, kde včera stál 31,38 koruny za litr. Nejlevnější benzin se prodává v Jihočeském kraji, kde se litr prodává za průměrných 29,64 koruny. Nejdražší motorovou naftu lze ze všech krajů pořídit v Praze, stojí zde 29,67 koruny za litr. Nejlevnější nafta je naopak podle statistik CCS k dispozici opět v Jihočeském kraji a stojí zde 28,27 koruny za litr.

Velké zlevnění benzínu a nafty nečekejte

V průběhu následujících dní by měla cena pohonných hmot nadále klesat, i když nikterak výrazně. Benzin a nafta zlevní maximálně o dvacet haléřů. Pumpaři budou reagovat na snížení ceny ropy na světových trzích v závěru minulého týdne. Barel ropy Brent klesl k hranici 71 dolarů za barel. Ropa tak už od začátku roku zlevnila téměř o deset dolarů a nyní je barel ropy nejnižší od počátku letošního roku.

V uplynulém týdnu ropa zlevňovala zvláště kvůli posilování kurzu dolaru a také reagovala na předpovědi slabé poptávky po ropě v následujících měsících. Ceny v uplynulém týdnu klesly také na rotterdamské burze, která je určující pro vývoj cen benzinu a nafty v Česku.

Tuzemští spotřebitelé však nebudou příliš těžit ze zlevnění ropy na světových burzách. Stejně jako v předcházejícím týdnu, i minulý týden kurz koruny k dolaru oslaboval, a zlevnění ropy proto není v korunovém vyjádření tak výrazné jako v dolarech. Koruna oslabila k dolaru od nového roku zhruba o půl koruny.

Benzín i nafta ještě zdraží biosložky

Další zdražení pohonných hmot motoristy ještě čeká v dubnu, kdy se do benzinu a nafty má začít povinně přimíchávat větší množství biopaliv. Původně mělo podle vládního návrhu dojít ke zvýšení obsahu biolihu v benzinu z dnešních 3,5 na 4,5 procenta a obsahu metylesteru řepkového oleje (MEŘO) v naftě z nynějších 4,5 procenta na 6,3 procenta. Chystané zvýšení podílu biopaliv v pohonných hmotách by však mohlo být menší a o konkrétních podílech biosložek v pohonných hmotách se stále jedná. Uvažuje se o podílu 4,2 procenta biolihu v benzinu a 6 procentech MEŘO v naftě. Zdražení by však nemělo být tak razantní jako v prvních lednových dnech. Benzin a nafta by kvůli většímu obsahu biopaliv měly zdražit o pár desítek haléřů.

Kam dál?
- kvalita paliv byla v roce 2009 rekordně dobrá říká ČOI, je to jen zdání?

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články