Benzín i nafta od ledna dvakrát vzroste, díky daním i biopalivům

15. 12. 2009 – 1:10 | Ceny PHM | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Benzín i nafta od ledna dvakrát vzroste, díky daním i biopalivům
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

V roce 2010 dojde u pohonných hmot hned ke dvojnásobnému zdražení. Nemilé překvapení čeká na řidiče u čerpacích stanic již 1. ledna, další pak od 1. dubna. Důvodem zdražování je zvýšení spotřební daně a přidávání většího množství biopaliva, které je dražší než klasické pohonné hmoty.


Janotův balíček změn zdraží o korunu na litr spotřební daň pro motorové benziny, ostatní benziny a letecké pohonné hmoty benzinového typu a pro střední oleje a těžké plynové oleje. To platí i pro některé směsi motorových olejů a benzinu. O 20 korun na litr etanolu se zvyšuje spotřební daň z lihu.

Již dnes poměrně vysoká spotřební daň zdraží benzín i naftu od nového roku o více než korunu (u vyšší ceny se totiž projeví i vyšší DPH). Jde o důsledek vládního boje s ekonomickou krizí. Vyšší výnos ze spotřební daně u pohonných hmot má nahradit výpadek jiných zdrojů státních financí.

Další zdražení přijde 1. dubna 2010 a aprílový žert to bohužel nebude. Evropská Unie totiž požaduje, aby pohonné hmoty v roce 2020 obsahovaly minimálně 10 % biopaliv. Česká republika má být v tomto trendu v popředí, Ministerstvo životního prostředí prosazuje, aby od dubna stoupl podíl biopaliv v benzínu ze současných 3,5 % na 4,5 % a u nafty ze současných 4,5 % na 6,3 %.

Vzhledem k tomu, že jsou biopaliva dražší o přibližně 80 %, na výsledné ceně pohonných hmot se to projeví nárůstem v řádu  desetihaléřů.

Podle propočtů MF Dnes by tak mohla paliva od dubna 2010 stát v průměru  30,50 Kč (benzín) a 28,40 Kč (nafta). Další zvýšení cen však lze očekávat již tradičně před letní sezónou.

Kam dál:

- Škoda vyrábí nový motor s nízkou spotřebou pro vozy Škoda, Audi, Volkswagen a Seat
- Benzín je na ústupu, rapidně roste obliba aut s dieslovým motorem
- Škoda auto chce vyrábět Superb na elektrický pohon


Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články