Benzín zdražil o další korunu, kam cena poroste

11. 1. 2010 – 21:45 | Ceny PHM | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Benzín zdražil o další korunu, kam cena poroste
Cena benzínu a nafty, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ceny pohonných hmot během uplynulého týdne nadále reagovaly na zvýšení spotřebních daní z pohonných hmot a zvýšení sazby DPH a vzrostly o necelou korunu. Vyplývá to z údajů kartové společnosti CCS.


Cena Naturalu 95 během týdne vzrostla o 1,77 koruny za litr a cena motorové nafty se od minulého pondělka zvýšila o 1,42 koruny za litr. Ceny pohonných hmot jsou nyní na svém patnáctiměsíčním maximu. V nadcházejících dnech by se cena pohonných hmot měla ještě zvýšit v řádu desetihaléřů v reakci na růst cen ropy z minulého týdne.

Benzin rekordně podražil

Pumpaři už do cen pohonných hmot plně promítly vyšší spotřební daň z benzinu (12,84 koruny za litr) a nafty (10,95 koruny za litr). Průměrná cena benzinu překonala 30korunovou hranici a nyní činí 30,59 koruny za litr. Motorová nafta se prodává za průměrných 28,68 koruny. Vyplývá to z posledních údajů kartové společnosti CCS. LPG stojí u čerpacích stanic podle údajů Českého statistického úřadu průměrných 12,85 koruny a na rozdíl od benzinu a nafty, které zdražily od prosince o více jak dvě koruny, zdražilo LPG v měsíčním srovnání pouze o desetník.

Benzin a nafta zdražily od 1. ledna, kdy došlo ke zvýšení spotřebních daní a DPH, o více jak 2 koruny. V prvních lednových dnech zvýšily ceny benzinu a nafty převážně velké čerpadlářské řetězce, které mají oproti neznačkovým čerpacím stanicím vyšší obrátkovost zboží. V uplynulém týdnu se ke značkovým sítím přidaly i neznačkové pumpy a průměrná cen pohonných hmot tak vzrostla o více jak korunu. U benzinu se cena zvýšila o 1,77 koruny za litr a u nafty došlo k navýšení o 1,42 koruny za litr. Čerpadláři však do cen pohonných hmot zároveň promítli i zdražení ropy na světových trzích.

V průběhu následujících dní by měla cena pohonných hmot dále růst, a to v rozmezí desítek haléřů. Ještě ne všichni pumpaři totiž promítli zvyšování sazeb spotřebních daní u benzinu a nafty do konečných cen. Lidé jezdí kvůli sněhové kalamitě méně, což se promítá i do nižších prodejů pohonných hmot u čerpacích stanic. Navíc se do pohonných hmot projeví zdražení cen ropy na přelomu roku.

Zajímavý vývoj v Královéhradeckém kraji

Kraji s nejdražšími pohonnými hmotami jsou Praha a Vysočina. Na Vysočině se benzin prodává za 32,90 koruny za litr. Naopak nejlevnější benzin má Jihočeský kraj, kde litr Naturalu 95 stojí 28,11 koruny. Za naftu zaplatí motoristé nejvíce opět na Vysočině, na níž za litr zaplatí 29,53 koruny. Nejméně peněz vyjde litr nafty v Karlovarském kraji, kde za něj řidiči zaplatí průměrně 27,98 koruny.

Zajímavý vývoj prodělala cena nafty v Královéhradeckém kraji. Zatímco ještě před Silvestrem měl tento kraj jasně nejlevnější naftu v Česku, od nového roku se v tomto kraji zvedla cena nafty nejvíce ze všech krajů a nyní patří mezi čtveřici krajů s nejdražší naftou. Tyto rozdíly si lze vysvětlit tak, že před koncem roku mezi sebou soutěžili místní pumpaři o to, kolik zákazníků si od nich natankuje pohonné hmoty před jejich zdražením od nového roku, a čerpadláři tak ubrali ze své marže. S příchodem nového roku si však pumpaři chtějí dorovnat nízké zisky a cenu pohonných hmot proto prudce zvýšili.

Vývoj cen benzánu a nafty v posledních dnech
\"Cena

Zdroj: CCS

Mrazy zdražují ropu

Ceny pohonných hmot v tomto týdnu zareagují na růst cen ropy na světových trzích. Barel ropy Brent v závěru minulého týdne vzrostl až k hranici 82 dolarů za barel a barel americké ropy WTI vystoupil až k 83 dolarům za barel, což je nejvyšší cena od října 2008, kdy zažila cena ropy prudký pád z hodnoty 147,27 dolarů za barel v červenci 2008. Ropa minulý týden reagovala zvláště na chladné počasí v USA a ve většině Evropy a také na stále nevyřešený spor Běloruska s Ruskem o dodávky a tranzit ruské ropy. Ceny v uplynulém týdnu vzrostly také na rotterdamské burze, která je určující pro vývoj cen benzinu a nafty v Česku.

Ropu pro české spotřebitele zdražuje také oslabující kurz koruny, který od poloviny prosince oslabil k dolaru zhruba o korunu. Do nedávné doby přitom dolar spíše oslaboval a držel cenu ropy na hladině těsně pod 80 dolary za barel.

Benzin zdraží o 1,20 koruny

Ceny pohonných hmot jsou nyní na svém patnáctiměsíčním maximu. V roce 2008 se během motoristické sezóny benzin prodával nejdráže za 32,70 koruny za litr, tedy zhruba o dvě koruny více než dnes. Přitom cena ropy byla oproti nynějšku skoro dvojnásobná. Během června 2008 byla rekordně drahá také nafta, když se u čerpacích stanic prodávala za průměrných 35,10 koruny za litr. Oproti loňskému lednu je litr benzinu dražší zhruba o osm korun, ale litr nafty je dražší o pět korun. Na začátku loňska totiž byla oproti současné situaci cena nafty vyšší než cena benzinu.

Další zdražení pohonných hmot motoristy ještě čeká v dubnu, od kdy se do benzinu a nafty povinně začne přimíchávat větší množství biopaliv. V prosinci poslanecká sněmovna schválila zvýšení obsahu biolihu v benzinu z dnešních 3,5 na 4,5 procenta a obsahu metylesteru řepkového oleje (MEŘO) v naftě z nynějších 4,5 procenta na 6,3 procenta.

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,280
USD 23,460 23,640
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články