Benzín zdražuje, nafta zlevňuje - kam pro levnější pohonné hmoty?

13. 9. 2010 – 21:12 | Ceny PHM | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Benzín zdražuje, nafta zlevňuje - kam pro levnější pohonné hmoty?
Období zlevňování pohonných hmot je definitivně u konce, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ceny pohonné hmoty se přestaly po osmi týdnech v řadě snižovat a během uplynulého týdne stagnovaly. Benzín u čerpacích stanic mírně podražil, nafta drobně zlevnila.

Během následujících dní by se měla nafta přidat k benzínu a cena obou pohonných hmot by měla mírně vzrůst.

 

Benzín zdražil, nafta zlevnila

 

Období zlevňování pohonných hmot, které trvalo během prázdnin až po začátek září, je definitivně u konce. Během uplynulého týdne začala cena pohonných hmot stagnovat a v příštích dnech by měla vzrůst.

Během uplynulého týdne benzín zdražil o šest haléřů a nyní tak jeho cena dosahuje 31,23 koruny. Nafta ale naopak zlevnila o šest haléřů na 30,26 koruny. Vyplývá to z pátečních údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot u čerpacích stanic dlouhodobě sleduje.

Stagnuje také cena nejběžnější alternativy k benzínu a naftě – LPG. Cena propan-butanu (LPG) klesla o jeden haléř a v současnosti tak LPG vyjde na 14,40 koruny za litr, vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu z minulého týdne. Ve stejném období loni vyšlo LPG vlivem levnější ropy a silnější koruně zhruba o dvě koruny levněji.

 

<%Anketa14%>

 

Kde natankovat výhodněji?

 

S nejdražšími pohonnými hmotami se řidiči setkají už třetím týdnem v řadě v Jihomoravském kraji. Zde je nejdražší jak benzín, tak i nafta. Benzín zde vyjde na průměrných 31,75 koruny a nafta vyjde na 30,71 koruny. Stejnou cenu (31,75 koruny) stál benzín v pátek ve Zlínském kraji. Naopak nejlevnější benzín je k dostání v Ústeckém kraji, kde vyjde na 30,74 koruny. Nejlevnější nafta byla v Karlovarském kraji a to za 29,66 koruny.

 

Koruna stagnuje, ceny porostou

 

V průběhu následujících dní by měly ceny pohonných hmot mírně růst. Zdražovat by tak měl už nejen benzín, ale i nafta. Cena ropy se totiž během uplynulého týdne zvyšuje už druhým týdnem v řadě, což se u tuzemských pump zatím projevilo jen u benzínu. Během uplynulých dvou týdnů vzrostla cena ropy Brent zhruba ze 72 dolarů na 78 dolarů za barel na konci uplynulého týdne.

Proti zdražování ropy hovoří vysoké zásoby ropy a ropných produktů v USA a obavy z pozdějšího oživení světové ekonomiky z hospodářské krize. Během uplynulého týdne trhy ovlivnila zpráva Mezinárodní agentury pro energii (IEA), která ve své zprávě zvýšila odhad letošní spotřeby ropy. Cenu ropy tlačí vzhůru také oslabující kurz dolaru a posilující kurzy akcií.

V pátek cena ropy Brent uzavírala obchodování na hodnotě 78,19 dolaru za barel, tedy zhruba o dva dolary výše než před týdnem. Na zvýšení cen ropy reagovaly růstem ceny benzínu a nafty na burze v Rotterdamu, která je určující pro vývoj cen pohonných hmot v Česku.

Pro motoristy se pozitivně tentokrát nevyvíjí ani kurz koruny. Ten totiž k dolaru začal stagnovat a už tedy nebude představovat protiváhu zmírňující zdražování cen pohonných hmot. Koruna je k dolaru zhruba o desetinu silnější než v červnu, kdy byla na letošním minimu a cena benzínu a nafty tím pádem mimo jiné faktory tenkrát dosahovala více jak dvacetiměsíčního maxima. Benzín tehdy vyšel až na průměrných 32,50 koruny a nafta stála 31,40 koruny. Ve prospěch snižování cen pohonných hmot nepůsobí už příliš ani distribuční marže, které se vrátily zhruba na stejnou úroveň, na jaké se nacházely před prázdninami.

-Michal Roškanin, odborný redaktor – analytik PetrolMedia

Kam dál?

- Benzín i nafta bude zdražovat, jak moc a kde je nejlevněji?

- Kalousek: Uvažujeme o zlevnění benzínu, řidiči u nás netankují, jen projíždějí

- Kvalita nafty u českých pump prudce klesla

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,630 23,810
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články