Bernard vyzval na souboj Plzeňský Prazdroj v kvalitě nealko piv

- Firmy autor: Redakce NašePeníze.cz

Jako nabubřelou hodnotí kampaň Plzeňského Prazdroje na podporu nealkoholického piva Birell „Chutí převyšuje ostatní“ generální ředitel Rodinného pivovaru Bernard Stanislav Bernard.

Podle Bernarda poškozují kampaně Plzeňského Prazdroje dobrou pověst českého piva, Foto: Bernard

Podle Bernarda poškozují kampaně Plzeňského Prazdroje dobrou pověst českého piva, Foto: Bernard,zdroj: NašePeníze.cz

Řekl to v úterý na tiskové konferenci, na níž také vyzval Plzeňský Prazdroj na souboj.

Předmětem souboje má být nealkoholické pivo Bernard a právě zmiňovaný Birell. Garantem duelu má být Sdružení přátel piva, které určí 25 degustátorů a ti mají ve slepém testu posoudit, jaké nealkoholické pivo zakoupené v běžném prodeji jim více chutná.

Pokud Birell souboj prohraje, měl by Plzeňský Prazdroj kampaň na jeho podporu ukončit a veřejně se zavázat, že nebude ve svých reklamních kampaních používat nepodložená tvrzení.

Podle Bernarda poškozují kampaně Plzeňského Prazdroje dobrou pověst českého piva. Kampaň na podporu Birellu totiž není první, proti které mají ostatní tuzemské pivovary výhrady. Na jaře letošního roku se Český svaz pivovarů a sladoven (ČSPS) ohradil proti kampani „Žijeme českým pivem“, kterou svaz oficielně označil za neetickou a v řadě argumentů za nepravdivou. Prazdroji dokonce hrozilo vyloučení z řad ČSPS. Plzeňský pivovar totiž v této kampani poukazoval především na to, že jedině on používá k výrobě piva tradiční receptury.

 

<%Anketa172%>

 

Podle Bernarda je sporná i další současná kampaň na jedenáctistupňový Gambrinus, která o tomto pivu tvrdí, že je jedničkou mezi všemi jedenáctistupňovými pivy. Obdobnými kampaněmi by se podle Bernarda měla zabývat etická komise ČSPS.

Podle výkonného ředitele svazu Jana Veselého ale v současné době není žádná taková stížnost na pořadu dne. Kampaň podporující Birell navíc Veselý nepovažuje za kampaň poškozující pověst českých piv. „Tato kampaň netvrdí, že ostatní pivovary vyrábějí nealkoholická piva špatně,“ podotýká Veselý.

Plzeňský Prazdroj si za výjimečností nealkoholického Birellu stojí. Šéf plzeňského pivovaru Doug Brodman tvrdí, že v ČR stejně jako v zahraničí probíhají spousty pivních anket a degustačních soutěží, ať už jsou v porotě odborní a vyškolení degustátoři, nebo příznivci piva. V mnohých z těchto soutěží jsou na startovní čáře jak Birell, tak konkurenční nealko piva. „První místo z nejuznávanější české degustační soutěže Pivex 2010 i nedávná zlatá medaile z prestižních Australian Beer Awards jasně dokazují kvalitu Birellu v silné konkurenci mnoha domácích i zahraničních nealko piv,“ podotýká představitel Prazdroje. O výjimečnosti nealkoholického piva Birell svědčí podle něj ale především skutečnost, že Birell je v ČR po dlouhá léta jednoznačně nejoblíbenějším a nejprodávanějším nealko pivem s podílem na relevantním trhu více než 60 procent.

Bernard tvrdí, že tržní podíl Birellu je dominantní i proto, že jde o „služebně“ nejstarší nealkoholické pivo v ČR. Světlé nealkoholické pivo Bernard dosahuje na trhu podílu zhruba dvou procent, celkově čtyři typy nealkoholických piv z produkce Bernardu pak dosahují úhrnného podílu na relevantním trhu kolem pěti procent. Ročně se v ČR vyrobí kolem 500 000 hektolitrů nealkoholických piv.

-Petr Havel, Mediafax

Kam dál?

- Točené nealkoholické pivo rozšíří nabídky některých restaurací

- Pití alkoholu na ulici postupně zakazují města i obce. Kde už zákaz platí?

- Jak vidí Česko zahraniční novináři? Pozor, čeští pivaři volí, upozorňuje Reuters