Bez práce je nejvíc lidí v historii, situace se má otočit

9. 1. 2014 – 11:44 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Bez práce je nejvíc lidí v historii, situace se má otočit
Nezaměstnanost v prosinci 2013 stoupla. Bez práce je téměř 600 tisíc lidí. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Nezaměstnanost v prosinci 2013 stoupla. Bez práce je téměř 600 tisíc lidí. K 31. prosinci 2013 bylo bez práce celkem 596 833 lidí, kteří jsou ale schopni okamžitě nastoupit do zaměstnání. To je o 31 520 nezaměstnaných více než ke konci listopadu a o 51 522 osob více než ve stejném období roku 2012.

Za nárůstem nezaměstnanosti stojí především postupné ukončování sezónních prací , a to hlavně na venkově a v menších obcích.
.
Významnou skupinou nových uchazečů byli ti, kterým skončily termínované pracovní smlouvy a dohody. Do evidence Úřadu práce ČR (ÚP ČR) přicházeli převážně muži, jejichž uplatnění na trhu práce je více závislé na ročním období. Z hlediska vzdělanosti tvořili největší část nově příchozích
lidé se základním a středním odborným vzděláním.

Pokud jde o profesní složení uchazečů o zaměstnání, převažovali administrativní pracovní či, montážní a manipulační dělní či, prodavač i, pomocní a nekvalifikovaní pracovníci, číšní ci a servírky či zední ci.

Zaměstnavatelé nabízeli volná pracovní místa nejčastěji ve službách, v obchodu pohostinství, ostraze či administrativě. Značný z zájem měli i o
organizátory konferencí, uchazeče s technickým vzděláním, např. svářeče, soustružníky a zámečníky, a také řidiče či uklízeče.

Bude lépe

Personalisté roku 2014 slibují pracovnímu trhu oživení. Bude více práce, protože ekonomika okolních zemí roste a tím roste i průmysl v ČR. Mnoho firem tak hlásí zájem o nové lidi a slibují další zájem v průběhu roku.

Nejlépe placené obory podle nabídek práce

 

 

 

 

 

 

Nejvyšší průměrné platy v okresech

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,360 23,540
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články