Bezdomovci - bílí koně, i dnes pomáhají zakrýt zločinné podnikatelské aktivity

8. 9. 2010 – 20:52 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Bezdomovci - bílí koně, i dnes pomáhají zakrýt zločinné podnikatelské aktivity
Jen loni označili berní úředníci za naprosto nedobytné daňové nedoplatky v hodnotě 49,6 miliardy korun, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Zdálo se, že bílí koně vyhynuli. Že odešly se zlatokopeckými devadesátými lety minulého století. Omyl. Nastrčení bezdomovci a cizinci i dnes pomáhají spekulantům oddlužit jejich firmy a zakrýt zločinné podnikatelské aktivity.

Ve středečním vydání o tom informují Hospodářské noviny (HN).

HN zmapovaly, že se bílí koně "pasou" na dluzích drobných živnostníků i na miliardových obchodech s emisními povolenkami. A úřady si začínají uvědomovat, že znovu přemnožený druh ohrožuje celou ekonomiku. "Prohlubujícím se problémem je nedohledatelnost dlužníků," píše se v nejnovější analýze daňové správy za rok 2009, kterou mají HN k dispozici. "Jde hlavně o osoby, které jsou přihlášeny k pobytu na městském úřadu. Firmy jsou pak bez skutečného sídla, mnohdy s nekontaktním statutárním orgánem - cizincem.

Jen loni označili berní úředníci za naprosto nedobytné daňové nedoplatky v hodnotě 49,6 miliardy korun, což je přesně polovina všech nedoplatků na daních. Ministerstvo spravedlnosti proto nově slibuje, že zpřísní obchodní zákoník tak, aby jednatelé vytunelovaných firem ručili více za dluhy, které způsobili.

-Petr Barták, Mediafax

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články