Bezklíčkové otevírání a startování aut je moderní, ale nebezpečné

27. 4. 2016 – 9:46 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Bezklíčkové otevírání a startování aut je moderní, ale nebezpečné
zdroj: freeimages.com

Na první pohled jde o mimořádně lákavou většinou doplňkovou výbavu současných automobilů – bezklíčkové odemykání a startování vozu. Stačí přijít k autu a vzít za kliku, dveře se otevřou. Stejně tak nastartujete jen stiskem tlačítka. Pohodlné, ale nebezpečné…

Přinejmenším test celkem 24 automobilů se systémem označovaným jako „keyless“, který provedly partnerské automotokluby ÚAMK - švýcarský a německý, naznačil nebezpečí. Jedná se o fakt, že ochrana takového vozu je nižší a možnost překonání elektronické ochrany je jednodušší. To platí jak o vykradení vozu, tak jeho odvezení bez vědomí majitele.

Pro které vozy to platí? Pro všechny, které oba automotokluby testovaly. Za pomoci speciálního přístroje a dvou osob je možné otevřít a nastartovat všech 24 vozů (uvedených do provozu od dubna 2012 až do prosince 2015) ve vzdálenosti až zhruba 100 metrů od nic netušícího majitele. Stačí k tomu vlastně podomácky vyrobená „čtečka“ klíče, který má majitel třeba v kapse nebo tašce. Ta vydá signál, který zachytí přijímač. S ním stojí druhý ze zlodějů přímo u auta. Obě zlodějská zařízení se přitom rozměrově bez problémů vejdou do kapsy.

A nyní, jaké vozy zástupci dvojice automotoklubů otevřeli a nastartovali: Audi A3, 4 a 6, BMW 7, Citroën DS4, Ford Galaxy, Honda HR-V, Hyundai Santa Fe, VW Golf a Touran…

Jinými slovy, ani modely zavedených automobilek nebo luxusní limuzíny nejsou dostatečně ochráněny proti překonání ochrany, jestliže jsou vybaveny keyless.

Co radí odborníci ÚAMK? Pořizovat si i přes určitou ztrátu komfortu vozy s elektronickými nebo jinými klíčky, které vyžadují načtení určitých elektronických informací než otevřou dveře a nastartují motor. Pokud už máte keyless systém, věnujte větší pozornost tomu, kdo se kolem vás pohybuje, mějte pokud možno výhled na svůj vůz. Druhý z kompliců totiž musí stát bezprostředně u vaše vozu. 

Zdroje:
ÚAMK

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,630 23,810
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články