Black Friday (Černý pátek) přichází z USA do Čech

22. 11. 2012 – 19:17 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Black Friday (Černý pátek) přichází z USA do Čech
Black Friday se řadí ke dnům v roce, kdy obchodníci přicházejí s největšími slevami. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

K nákupní horečce známé jako Black Friday se letos po vzoru svých kolegů z USA přidávají i čeští prodejci. Black Friday je každoroční událost, která následuje po americkém Dni díkuvzdání, tedy 23. listopadu, a zahajuje vánoční nákupní sezonu

Mnoho lidí název tohoto dne přisuzuje ke známé události na finančních trzích, respektive krachu newyorské burzy, který se však stal ve čtvrtek 24. října 1929 a je známý pod jménem Black Thursday. Ve skutečnosti však název "Černý pátek" nemá s newyorskou burzou nic společného a původ není úplně jasný.

Jedna z mnoha možností říká, že jde o den, kdy se obchodníci dostávají do zisků, tedy do "černých čísel". Jiné zdroje však tvrdí, že název tomuto dni určili policisté z Philadelphie, kde má toto slevové šílenství počátky, protože celé město vždy tento den zažilo díky nakupujícím dopravní kolaps a mnoho kolon.

Black Friday se řadí ke dnům v roce, kdy obchodníci přicházejí s největšími slevami. Oblíbenost tohoto dne má na svědomí hned několik faktorů. Tím nejdůležitějším je předvánoční období, kdy lidé nakupují mnoho dárků. Dále je důležitým vlivem den pracovního volna, který mnoho zaměstnavatelů poskytuje zaměstnancům jako prodloužení volna po Dni díkuvzdání. Rozhodně největším lákadlem pro zákazníky jsou slevy, které prodejci nabízejí.

Obchodníci po celém světě postupně začínají využívat obliby dne Black Friday a zvyk se tak dostává daleko za hranice Spojených států.

V České republice spustí 23. listopadu v 9.00 ráno akci s názvem Black Friday například obchod s počítači a elektronikou Alza.cz. Slevy mají dosahovat až 60 procent. Jetsli se přidají i další obchodníci k této další tradici ze zámoří je prozatím neznámou.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články