Blíží se konec krize? Češi začínají věřit tuzemské ekonomice

25. 2. 2013 – 13:37 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Blíží se konec krize? Češi začínají věřit tuzemské ekonomice
Za celý rok by už mohl tuzemský HDP dokonce mírně a zakončit v zelených číslech. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Během února se zvýšila celková důvěra v domácí hospodářství, proti předchozímu měsíci vzrostl indikátor ekonomického sentimentu o 1,6 bodu. Prostřednictvím výsledků svého šetření to v pondělí oznámil Český statistický úřad, analytici doplňují, že do kladných čísel se může HDP přehoupnout již v létě.

Z únorového průzkumu mezi spotřebiteli vyplynulo, že se pro příštích dvanáct měsíců snížily obavy spotřebitelů ze zhoršení celkové ekonomické situace i jejich vlastní finanční situace. "Obavy ze zvýšení nezaměstnanosti se proti minulému měsíci téměř nezměnily. Úmysl spořit se téměř také nezměnil. Respondenti se nadále obávají růstu cen a neuvažují s pořizováním větších nákupů," doplnil Juraj Lojka, ředitel odboru koordinace podnikových statistik a konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Obavy z vývoje ekonomiky se snížily také mezi ekonomy oslovenými Mediafaxem, kteří se domnívají, že by se Česká republika mohla vymanit z recese během léta. Za celý rok by už mohl tuzemský HDP dokonce mírně a zakončit v zelených číslech.

Beze změny zůstalo v únoru hodnocení současné celkové ekonomické situace v průmyslu. Zásoby hotových výrobků se podle respondentů snížily. Dotazovaní v tomto odvětví očekávají, že během následujících tří měsíců zaznamenáme mírné zvýšení tempa zaměstnanosti.

Nezměněné setrvalo také odvětví obchodu. Zde se však zásoby dotazovaných zvýšily. Očekávání vývoje ekonomické situace pro následující tři měsíce jsou beze změny.

Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace během sledovaného období snížilo. Mírně kleslo rovněž hodnocení celkové poptávky. Respondenti očekávají v nejbližších měsících spíše stagnaci tempa činností ve stavebnictví a pokles zaměstnanosti v tomto oboru.

Ve vybraných odvětvích služeb (včetně bankovního sektoru) se v únoru hodnocení současné ekonomické situace respondentů proti lednu téměř nezměnilo. Hodnocení únorové poptávky se také téměř nezměnilo, ale její očekávání pro příští tři měsíce se snížilo.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články