Bodový systém projde změnou, za alkohol o body přijít nemusíte

11. 8. 2010 – 20:00 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Bodový systém projde změnou, za alkohol o body přijít nemusíte
Řidiči, kteří před cestou požijí alkohol, avšak v takové míře, že obsah alkoholu v krvi bude menší nebo roven 0,3 promile, již nepřijdou o body, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Vláda Petra Nečase schválila na svém středečním zasedání senátní návrh zákona na změnu bodového systému. Agenturu Mediafax o tom informoval tiskový mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský.

"Kabinet přivítal zvláště zpřísnění bodového postihu pro agresivní řidiče, kteří například předjíždějí na nepovolených místech nebo nepouštějí chodce na přechodu," uvedl Ptačinský.

 

TIP: Pojištění dopravních pokut - silničním pirátem za 1500 ročně

 

Poukázal zároveň na to, že v některých případech se naopak bodový systém zmírňuje. Ztrátou bodu se přestávají trestat přestupky, které doposud stály řidiče jeden bod. Novela je také benevolentnější k řidičům, kteří před jízdou požili alkohol, a k těm, kteří spáchali více přestupků najednou.

 

Za trochu alkoholu o body nepřijdete

 

Řidiči, kteří před cestou požijí alkohol, avšak v takové míře, že obsah alkoholu v krvi bude menší nebo roven 0,3 promile, již nepřijdou o body. "Tato změna v žádném případě neznamená prolomení nulové tolerance vůči alkoholu při řízení, neboť nadále bude takový skutek postihován jako přestupek. Pouze se vzhledem k obecně uznávané toleranci přesnosti měření alkoholu v krvi pomocí dechových detektorů vypouští tento skutek z bodového ohodnocení," dodávají předkladatelé.

Norma dále zakotvuje, že pokud se řidič dopustí více přestupků nebo trestných činů, budou se tyto přečiny projednávat v rámci jednoho řízení a neukázněnému řidiči se strhne jen takový počet bodů, který se vztahuje k nejzávažnějšímu přestupku. "Tím by mělo být zajištěno, aby se řidičům nekumulovaly neprojednané přestupky a na základě jednoho společného řízení o nich nedošlo k jejich vybodování," vysvětlují předkladatelé.

 

<%Anketa187%>

 

Za nepřipoutané pasažéry  více bodů

 

Novela zároveň zvyšuje počet bodů, o které řidiči přijdou, pokud posádka v autě nebude připoutána bezpečnostními pásy (ze dvou na tři body) a pokud děti nebudou umístěny v autosedačkách (ze dvou na čtyři body).

Řidiči, kteří přijdou o řidičské oprávnění tím, že se vybodují, se před vrácením řidičáku budou muset podrobit psychologickému vyšetření. "Dané opatření vhodným způsobem obohatí preventivní působení zákona, kdy dopravně psychologické vyšetření napomůže k odhalení nezdravých řidičských návyků," domnívají se předkladatelé.

 

Reflexní vesta vždy mimo obec

 

Norma zároveň zavádí povinné nošení reflexní vesty pro všechny řidiče, kteří musejí nouzově zastavit vozidlo na pozemních komunikacích mimo obec.

"Vláda mnohé z navržených změn uvítala, nicméně jasně deklarovala, že k návrhu uplatní při budoucích jednání připomínky. Ministerstvo dopravy s navrhovaným dokumentem i podmínkou následné diskuse plně souhlasí a je připravené jednat o finální podobě tohoto dokumentu," konstatoval Ptačinský.

-Pavlína Heřmánková, Mediafax

Kam dál?

- Čeští řidiči jsou v zahraničí opatrnější

- Řidiči často neví, že mohou změnit pojišťovnu, u které mají povinné ručení

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články