Bohatí se bojí nejistoty a výhry levice, která přinese další dluhy

1. 4. 2010 – 13:42 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Bohatí se bojí nejistoty a výhry levice, která přinese další dluhy
Bohatí se bojí nejistoty a výsledku voleb. Přesouvají peníze za hranice: Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Z obav z nejistoty při zvyšujícím se deficitu veřejných financí a pravděpodobného vítězství levice v nadcházejících volbách bohatí přesouvají své jmění do zahraničí. Blížíme se tak spíše Africe než civilizovanému světu. Uvedl to dnešní magazín E15.

"Bohatí lidé v afrických státech mají v zahraničí 95 % úspor, ve vyspělých evropských zemích bude poměr obrácený. Z Česka jde zhruba 40 % těchto úspor pryč," uvedl Tomáš Strnad, ředitel a partner poradenské společnosti Glisco, pro deník E15.

Důvodem pro obavy bohatých jsou především veřejné finance, které jsou v neutěšeném stavu a předvolební populistická prohlášení nedávají příliš optimistický náhled na jejich možné zlepšení. "Naši klienti si uvědomují, že Řecku jako členu eurozóny musí EU na rozdíl od Česka pomoci," dodává Tomáš Strnad.

 

<%Anketa86%>

 

Výsledek voleb rozhodne o tom jak si povede kurz koruny

 

Boháče znejisťují rostoucí schodky státních financí, které mohou vést až k oslabení koruny. Případné volební vítězství Jiřího Paroubka, které průzkumy naznačují, by podle nich situaci ještě zhoršilo.

Šéf Investiční společnosti České spořitelny Martin Burda uvedl, že letošní volby budou pro investory hodně důležité. „Měli jsme sérii voleb, jejichž výsledek byl totálně nepodstatný pro trhy, nereagovala na to ani koruna, ani dluhopisy. Toto jsou po čase volby, které budou pro korunu i dluhopisy velmi podstatné,“ uvedl s tím, že pokud volby vyhraje strana, která nebude chtít moc šetřit, korunu i dluhopisy to oslabí.

 

<%Anketa90%>

 

Levice prokazuje Česku "mědvědí" službu

 

Zvýšením daní bohatým, firmám a stálého zvyšováním státního dluhu tak levice poskytuje, možná i v dobré víře, takzvanou medvědí službu své zemi. Firmy i bohatí tak pod tlakem vysokých daní budou šetřit, rušit pracovní místa a přesouvat svá sídla i finance do takzvaných daňových rájů.

Díky vyšším daním a daňové progresi bude řada podnikatelů opět vyhledávat způsoby jak státní pokladnu obejít a snížit si své daňové povinnosti.

Díky uvedeným opatřením státní pokladna získá mnohem méně peněz než levicové strany plánují a jejich vzorečky se po volbách rozpadnou.

 

Zelení, modří, oranžoví, červení...

 

Všichni jsou prakticky zkorumpovatelní a napojeni na podnikatele. Vybírá se tedy těžko. Na druhou stranu je třeba říci, že v ostatních zemích světa to není jiné. V tomto ohledu je jedno která strana volby vyhraje a vždy vyplujou na povrch nekalé praktiky, korupce a podobně..

Je však třeba se s odstupem podívat na reálnost slibů a cíle politických stran. Letošní volby budou důležitým krokem České republiky a rozhodnou jestli půjdeme společně nahorů, nebo dolů. Může se také stát, že se "posadíme" a nepůjdeme nikam.

 

<%Anketa11%>

 

Kam dál?

- Komunisté i ČSSD chtějí trestat úspěšnost vyšší daní

- Ceny sníží konkurence, ne regulace jak navrhuje ČSSD

- Daně, státní dluh a cesta z krize - Co nás čeká po volbách když vyhraje levice, nebo pravice

- Povede zvyšování státního dluhu k bankrotu?

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články