Budeme solidárně dotovat solární energii z vlastní kapsy

27. 7. 2011 – 7:53 | Energie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Budeme solidárně dotovat solární energii z vlastní kapsy
V podstatě nám obyčejným lidem zbývají dvě možnosti. Zaplatit drahou energii, nebo vše doplatit z našich daní, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Stát, který původně nabídl investorům do takzvané čistě energie ze slunce výhodné výkupní ceny elektřiny vzal své slovo zpět a výdělky firmám zatížil 26 procentní daní. Nikdo si v době takto výhodných pobídek pravděpodobně neuvědomil, že investoři zacítí příležitost jistých zisků garantovaných státem a hromadně vzniknou stovky, možná tisíce solárních elektráren, od kterých bude třeba draze vykupovat elektřinu. protože to prostě stát slíbil.

Když v loňském roce začalo vyplouvat na povrch, kolik daňové poplatníky a spotřebitele energií bude tato zelená energie stát, rozhodla se nová vláda vzít zpět příslib té staré vlády, která s pobídkou investorům přišla. Jako nejsnazší řešení se tedy vybralo zdanění příjmů ze solární elektrárny. To se však nelíbí investorům a zde začal problém. Hrozba arbitráží je zároveň hrozbou dalšího placení za prohrané spory. (Čtěte více: Vlastníci solárních elektráren vyhrožují státu arbitrážemi za 260 miliard korun)

Městský soud v Praze však v těchto dnech uznal, že 26 procentní solární daň je protiústavní a měla by být zrušena.

Na soud se podle agentury ČTK obrátil advokát jednoho z majitelů solární elektrárny. "My jsme fakticky požádali tento soud, aby zhodnotil naši argumentaci a v případě, že se ztotožní s protiústavností, pak aby se obrátil k Ústavnímu soudu," řekl televizi advokát Petr Petržílek, který se svou žádostí u Městského soudu uspěl.

"Příslušné novely zákona o dani z příjmu a zákona o podpoře obnovitelných zdrojů jsou v rozporu s ústavním pořádkem," potvrdila agentuře mluvčí Městského soudu v Praze Martina Lhotáková.

<%Anketa127%>

Vyberte si: Zaplatit, nebo zaplatit

V podstatě nám obyčejným lidem zbývají dvě možnosti. Zaplatit drahou energii, nebo vše doplatit včetně soudních výloh a dalších poplatků z našich daní. V každém případě běžný spotřebitel vždy prodělá. Kdo však vydělá, jsou majitelé solárních elektráren, kteří mají právě státem garantované příjmy. Nic proti nim, mají investováno, a když to tehdejší vláda umožnila, proč by nezhodnotili své peníze.

Nejhorší je, že se vidina jekéhokoli oboustranně výhodného východiska pomalu a jistě ztrácí. Možná ani nikdy oboustranně výhodná cesta nebyla.

-Martin Slapnička

Může vás zajímat:

- Tomio Okamura: Proč v ČEZku auta nejezdí na slunce?

- Stát podrazil lidi se solární elektrárnou na střeše

- Solární panely a kůrovec jsou podle Drobila největší průsvihy zelené politiky

- Solární elektrárny by mohly vyrábět do roku 2020 víc energie než temelín

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články