Budou americké prezidentské volby 2020 bitvou miliardářů?

18. 11. 2019 – 9:44 | Politika | red | Diskuze:

Budou americké prezidentské volby 2020 bitvou miliardářů?
Donald trump v Bílém domě | zdroj: whitehouse.gov

Prezident Donald Trump je americkým prezidentem už téměř 3 roky a americké prezidentské volby 2020 jsou skoro na spadnutí. Demokraté hledají svého kandidáta, Trump zatím řeší menší impeachment a jak tohle všechno dopadne?

Na levé straně politického spektra u demokratů se formuje protivník pro Trumpa už nějaký ten čas. Demokratičtí kandidáti nabízí naprostou všehochuť, od Elizabeth Warren, která má na všechno plán, přes Joe Bidena, bývalého viceprezidenta, a senátora Bernie Sanderse až po nejnovějšího zazobance v akci. Minulý týden se jako oficiální kandidát do primárek v Alabamě a toto úterý také v Arkansasu přihlásil bývalý starosta New Yorku a miliardář Michael Bloomberg.

Kdo je Michael Bloomberg?

Michael Bloomberg je bývalý starosta New York a jeden z nejbohatších amerických miliardářů. Podle časopisu Forbes je Bloomberg osmým nejbohatším člověkem v USA a čtrnáctým nejbohatším člověkem na světě. Podle stejného listu je Trump až na pozici 275. nejbohatšího člověka v USA. Mají toho vlastně dost společného. Hromadu peněz a snahu nechat svou stopu v americké politice. Mají toho ale také hodně rozdílného.

Na rozdíl od Trumpa je Bloomberg nejen bohatý, ale také štědrý. Na rozdíl od Trumpa například podporuje vysoké zdanění bohatých lidí a věří tomu, že jeden člověk nepotřebuje tak velké bohatství a že peníze můžou být lépe využity i jinde než v soukromém vlastnictví. Je prostě víc doleva než republikán Trump. Připojil se také k výzvě The Giving Pledge, která sdružuje miliardáře, co jsou připraveni se vzdát ve veřejném zájmu minimálně poloviny svého majetku. Tento manifest podepsal například Bill Gates, Waren Buffett, Elon Musk nebo Mark Zuckerberg.

Bloomerg vydělal své jmění především na portálu Bloomberg, který uveřejňuje data z finančnictví a finančních trhů. V letech 2002 – 2013 byl starostou New Yorku. Byl zvolen na 3 po sobě jdoucí období. Bloomberg je takový větší Trump. Několikanásobně bohatší, své peníze používá i k jiným účelům, než je zisk, svůj veřejný úřad dokázal obhájit hned dvakrát a navíc je mu americká veřejnost nakloněna.

Politicky má blízko k americkým demokratům. Už několikrát se během předchozích voleb objevily zvěsti, že bude kandidovat jako nezávislý kandidát na amerického prezidenta. Během voleb 2016 ale nakonec podpořil demokratickou kandidátku Hilary Clinton.

Stejně i letos se objevovaly už delší dobu zvěsti, že Bloomberg vstoupí jako celkem pozdní kandidát do prezidentských voleb 2020. Tyto zprávy zatím vyvracel. Ale možnosti si nechával otevřené, až se do primárek přece jen přihlásil. I když v pravicovém spektru je už neskutečně velké množství amerických demokratů soupeřících o prezidentský post, tak dle Bloomberga žádný nedisponuje dostatečnými kvalitami na to, aby Trumpa v nadcházejících volbách porazil. Co za tebe neudělají jiní, to si musíš udělat sám.

Jak je na tom prezident Trump?

Donald Trump nemá úplně nejhladší prezidentské období. Jeho podpora ustavičně klesá, i když někteří američtí komentátoři se schodují na tom, že i další volby má potenciál vyhrát, pokud si udrží podporu v klíčových amerických státech.

Na druhou stranu je ale nutno říct, že trumpovské prezidentování odhalilo mnoho jeho slabin. Od minimálního porozumění zahraniční politiky, kdy se například Trump hned několikrát zeptal, jestli může uzavřít obchodní dohodu s Německem, a kdy mu Angela Merkelová několikrát vždy stejnými slovy odpověděla, že to není možné, že musí jednat jen s EU jako celkem. Trump je také pověstný svým uzurpátorským podávání ruky nebo tím, že neumí zavřít deštník.

Do historie americké politiky nejspíš vejde svou obchodní politikou a obchodní válkami vlastně s celým světem, snahou postavit neproniknutelnou zeď na hranicích s Německem a možná taky pokusem falšovat předpověď počasí. A nakonec tím, že bude (nebo nebude?) odvolán z úřadu amerického prezidenta americkým kongresem.

I kdyby nakonec odvolán nebyl, tak rok 2020 a prezidentské volby se neúprosně blíží. A nově by se měl začít připravovat na kandidáta, který je bohatší a jako politik býval o dost populárnější než Trump.

-Hana Bartušková | Více tipů na Investujeme.cz
Zdroje:
investujeme.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články