Budou mít současní školáci státní důchod?

8. 2. 2013 – 0:01 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Budou mít současní školáci státní důchod?
Splnění podmínek pro přiznání důchodu bude poměrně náročné. Získat potřebnou dobu pojištění při nezapočítávání studia bude totiž těžké. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Důchodová legislativa projde ještě v příštích letech řadou změn. I dle současné legislativy však řada současných maturantů na důchod nedosáhne. Proč? Splnit zákonné podmínky bude pro ně velmi těžké.

Do důchodu lze odejít při splnění dvou zákonných podmínek: dosažení důchodového věku a získání potřebné doby pojištění. Nutná doba pojištění je přitom shodná pro starobní důchod i předčasný důchod. Po roce 2018 je nutné získat 35 let pojištění.

TIP: Odchod do důchodu se oddaluje, spočítejte si kdy půjdete vy

Jak je to u maturantů?

Letošní maturant narozený v roce 1994 má dle současné legislativy důchodový věk 69 let a 10 měsíců. Do předčasného důchodu bude moci odejít v 64 letech a 10 měsících. Protože se však od roku 2010 nezapočítává do doby pojištění studium, tak budou mít dnešní maturanti, kteří půjdou na vysokou školu, problém splnit podmínku 35 let pojištění.

  • Při úspěšném ukončení studia a zahájení výdělečné činnosti, ať už v pracovním poměru nebo samostatnou výdělečnou činností, ve 25 letech, budou moci mít dnešní maturanti pouze necelých 5 let bez pojištění. Předpokládáme totiž, že většina dnešních mladých lidí bude muset odejít do předčasného důchodu, neboť v 70 letech nebudou moci vykonávat svoji práci. Občanů, kteří budou moci v 68 až 72 letech vykonávat bez zdravotních problémů práci na hlavní pracovní poměr, bude málo.
  • Doba v evidenci na úřadu práce se do doby pojištění započítává pouze v omezeném rozsahu. Delší nezaměstnanost nebo pobyt v zahraničí (mimo EU), tak bude znamenat problém se získáním doby pojištění pro důchodové účely

<%Anketa209%>

Bude se započítávat doba na úřadu práce?

Do roku se 1996 se evidence na úřadu práce započítávala v plném rozsahu. Navíc bylo potřeba splnit pouze podmínku 25 let pojištění. Do roku 1989 byli všichni občané povinně zaměstnání, proto nebylo v minulosti problém splnit podmínku doby pojištění pro získání nároku na důchod.

  • Od ledna 1996 se však již evidence na úřadu práce započítává do doby pojištění pro důchodové účely omezeně. Do doby pojištění se doba, kdy již občan nepobírá podporu v nezaměstnanosti, se započítává evidence na úřadu práce maximálně v rozsahu 3 let.

Stejně jako se již od roku 2010 nezapočítá do doby pojištění studium, tak může v budoucnu dojít ke zrušení započítání evidence na úřadu práce do doby pojištění. Stejná praxe je i v některých západoevropských zemích. Tímto nenápadným opatřením by stát výrazně ušetřil na důchodech.

Výši důchodu ovlivňuje i doba pojištění

Omezování náhradních dob pojištění, kdy nemá občan příjem, ze kterého by odváděl důchodové pojištění a přesto je mu tato doba zohledněna pro důchodové účely, znamená úsporu pro státní pokladnu. Výše důchodu závisí nejenom na příjmech, ale i na získané době pojištění. Každý rok pojištění znamená zápočet 1,5 % z redukovaného osobního vyměřovacího základu.

Praktický příklad

Dle výpočtu důchodu v roce 2013 si vypočítáme důchod u pana Nováka, když bude mít průměrný roční příjem 24 000 Kč a získá 40 let pojištění a 37 let pojištění. 

  • Při 40 letech pojištění a průměrné měsíční mzdě za všechny roky ve výši 24 000 Kč (dřívější výdělky se přepočítávají koeficientem) činí měsíční důchod 11 207 Kč.
  • Při 37 letech pojištění a průměrné měsíční mzdě za všechny roky ve výši 24 000 Kč činí měsíční penze 10 541 Kč.

Zjednodušeně můžeme říci, že 3 roky zápočtu evidence na úřadu práce zvýší důchod o cca 700 Kč. Doba evidence na úřadu práce se pro do doby pojištění pro vznik nároku na důchod započítává plně, při výpočtu důchodu z 80 %. Výpočet je proto pro názornost zjednodušen. 

S čím mají počítat mladí lidé?

  • Splnění podmínek pro přiznání důchodu bude poměrně náročné. Získat potřebnou dobu pojištění při nezapočítávání studia bude totiž těžké.
  • Většina lidí bude muset odejít do předčasného důchodu. Až do řádného důchodu pracovat nepůjde. Důchod tak bude nižší z důvodu vysokého krácení za předčasnost.
  • Další nepříznivé změny u náhradních dob pojištění se dají očekávat (např. nezapočítávání evidence na úřadu práce, kdy nenáleží podpora v nezaměstnanosti, do doby pojištění).
  • Výpočet státního důchodu (z I. pilíře) se ještě pravděpodobně změní, pro většinu občanů k horšímu.

-Petr Gola | Více k penzím na Investujeme.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,680 23,860
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články