Burza RM-SYSTÉM rostla potřetí v řadě

12. 11. 2010 – 19:10 | Tiskové zprávy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Burza RM-SYSTÉM rostla potřetí v řadě
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

V tomto týdnu došlo na dlouhodobě očekávané kvantitativní uvolňování číslo 2, během něhož americká centrální banka FED uvolnila stavidla a vypustila do oběhu další miliardy USD.

Na začátku týdne se také spekulovalo o výsledku amerických voleb do Kongresu a pátečních statistikách trhu práce. Investory u nás zajímal také výsledek zasedání tuzemské centrální banky, která zvýšila prognózu růstu hrubého domácího produktu v tomto roce na 2,3 % a ponechala základní úrokovou sazbu (2T repo sazba) na úrovni 0,75 %. Stejná instituce zároveň přišla se sníženou prognózou ekonomického růstu v příštím roce, ve němž by měl ekonomický růst zpomalit na 1,2 % kvůli rozpočtovým škrtům vlády. Domácí trhy na všechny tyto informace reagovaly pozitivně a burza RM-SYSTÉM rostla již třetí týden v řadě. K vyhlašování hospodářských výsledků v tomto týdnu sáhlo představenstvo Komerční banky, v příštím týdnu reportuje ČEZ, Telefónica O2 a Fortuna.

Největšího zhodnocení se v tomto týdnu dočkali akcionáři společnosti Jihočeské Papírny Větřní, které se však potýkají s velmi nízkým objemem obchodování. Zlepšení nepřinesl ani uplynulý týden, když se akcie společnosti zařadily na chvost obchodovatelnosti titulů ze segmentu EasyClick. Ze společností, které jsou z hlediska likvidity zajímavější, se uplynulý týden povedl akciím tabákového producenta Philip Morris a také Komerční bance, která investory opět potěšila svými hospodářskými výsledky. Mezi společnosti, kterým se uplynulý týden příliš nepovedl, se zařadila zejména developerská společnost ECM Real Estate, mediální firma CETV a finský výrobce mobilů a příslušenství Nokia. Index RM v uplynulém týdnu posílil za zvýšeného zájmu o obchodování, když přidal 0,83 % a zakončil týden na hodnotě 2 420,40 bodů. Průměrný denní objem obchodů se oproti minulému týdnu zvýšil přibližně o 2 miliony Kč na 27,5 milionů Kč.

Hospodářské výsledky Komerční banky potěšily
Komerční banka vyhlásila ve středu 3.11.2010 výsledky svého hospodaření za uplynulé čtvrtletí. Čistý zisk navýšila oproti předchozímu čtvrtletí o 6,4 % na 3,48 miliardy Kč. Konzervativní hospodaření je u této bankovní instituce známým faktem, a tak jen málokoho překvapí hodnota kapitálové přiměřenosti na úrovni 14,9 % a slušná úroveň likvidity charakterizovaná poměrem poskytovaných úvěrů a přijímaných vkladů. Na zlepšených výsledcích se projevilo zejména zvýšení objemu podnikatelských a hypotečních úvěrů. Čistý zisk se oproti stejnému období loňského roku (9 měsíců) zvýšil o 18,1 % a v absolutní hodnotě dosáhl částky 349 Kč na akcii. Na zprávy reagovala Komerční banka mírným růstem a neopakovala se tak situace kolem vyhlašování hospodářských výsledků společnosti v uplynulém čtvrtletí, kdy titul přidal během jednoho dne lehce nad 6 %. V uplynulém týdnu se akcie Komerční banky odlepily od hodnoty 4 000 Kč, když obchodování ukončily na 4 165 Kč a přidaly 3,45 %.

Zájem analytiků o Erste Bank a ČEZ
V uplynulém týdnu se analytici opět vyřádili. Největšímu zájmu se z tohoto pohledu těšila Erste Bank, která v týdnu předcházejícím vyhlásila solidní hospodářské výsledky a stala se tak základním námětem analytického slohu. Jako první se k aktuální ceně vyjádřili analytici Société Générale, kteří sice mírně zvýšili cílovou cenu, ale ta se nachází zhruba o 4 % níže oproti závěrečné páteční hodnotě titulu na burze RM-SYSTÉM. Do mnohem většího extrému se pustili analytici švýcarské Credit Suisse, která doporučuje akcie Erste Bank prodávat a nově nakupovat až u ceny blížící se 546 Kč. Aby nebylo cílových cen málo, ohodnotili potenciál titulu ještě analytici HSBC, kteří mu přisoudili cenu 1 078 Kč. Nad touto šachovou partií je vůbec nejlepší zakroutit hlavou a spolehnout se na vlastní obchodní systém a pravidla diverzifikace. Často k dobrému rozhodnutí postačí selský rozum či metodika pravidelného investování. Uplynulý týden zakončily akcie Erste Bank na 819 Kč a připsaly tak svým investorům zhodnocení ve výši 1,74 %.

Zájmu analytické obce neunikl ani ČEZ, který se však přeci jen potýkal s nižším počtem doporučení. Na jeho adresu se vyjádřili analytici Goldman Sachs, kteří po revizi směrem dolů sáhli k mírnému navýšení cílové ceny na 1 002 Kč. Jak vidí společnost analytici z tuzemska? Vnímají krátkodobý potenciál ČEZu velmi omezeně, přesto však většina věří v příznivé podmínky dlouhodobějšího potenciálu titulu a stabilní dividendové politiky. Dividendu za letošní rok odhadují analytici v pásmu 50 – 55 Kč, což by nemuselo být vůbec špatné. Pokud vezmeme v potaz velikost a stabilitu tohoto podniku a uvěříme, že ustane proud negativních informací k němu zveřejňovaných, pak je aktuální dividendový výnos 6,5 % velmi lákavý i pro konzervativního investora. Na atraktivní ocenění titulu poukazuje také poměr tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii (P/E), který se pohybuje okolo hodnoty 9. Akcie ČEZu zakončily uplynulý týden na 765,50 Kč a nedokázaly se tak vymanit z letargie posledních dní, kam definitivně upadly po oznámení vyššího zdanění emisních povolenek, než se v původním záměru vlády předpokládalo. Obchodní týden tak ukončily oproti pondělnímu zahájení o 1,6 % níže.
 

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,290
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články