Burza RM-SYSTÉM v poklesu

14. 3. 2011 – 9:48 | Tiskové zprávy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Burza RM-SYSTÉM v poklesu
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Burza RM-SYSTÉM v uplynulém týdnu poklesla, výjimkou mezi jednotlivými dny byl pouze velmi úspěšný čtvrtek, ve kterém většina titulů obchodovaných na tomto trhu v segmentu EasyClick posilovala.

V úvodu týdne došlo na oficiální oznámení ročních hospodářských výsledků ČEZu, které však do médií pronikly již minulý pátek a důležitý byl zejména výhled společnosti na rok letošní. K vyhlašování výsledků se dostala v průběhu týdne také společnost Fortuna, která je zatím posledním přírůstkem do rodiny akcií obchodovaných na burze RM-SYSTÉM. Nové informace se objevily u mediální skupiny obchodované pod zkratkou CETV a také u prodejce ojetých vozů pod značkou AAA Auto. Důležitou zprávou byla také veřejná nabídka smlouvy ke koupi akcií, kterou společnost Léčebné Lázně Jáchymov stávajícím akcionářům učinila. Léčebné Lázně Jáchymov tak napodobily Pražskou energetiku, u níž společnost EnBW Energie Baden-Württemberg AG v listopadu loňského roku předložila akcionářům povinnou nabídku převzetí.

Na nejnižší hodnotu v historii obchodování na burze RM-SYSTÉM se v tomto týdnu propadly akcie společnosti Nokia Corporation, které se ve čtvrtek obchodovaly až na 161 Kč za akcii. Jejich závěrečná cena však nakonec činila mírně více, 166,20 Kč, přesto však je hodnota akcií nižší, než v březnu roku 2009, kdy zaznamenaly světové trhy nejhlubší propady za posledních deset let. Po hospodářských výsledcích a oznámeném výhledu na rok 2011 se propadaly akcie ČEZu znovu k hranici 800 Kč, pod kterou se však energetický titul ani v tomto týdnu nedostal. Podporu u ceny 175 Kč nalezl Unipetrol, k 900 Kč se přiblížila Erste banka. V dlouhodobém rostoucím trendu se i přes momentální krátkodobé poklesy pohybují akcie společnosti NWR, které se odrazily od 50-ti denního klouzavého průměru u hodnot okolo 270 Kč směrem nahoru. Momentální cena z trhu RM-SYSTÉM ukazuje 275,50 Kč. Nad cenou 400 Kč se znovu obchodují akcie Telefónicy O2, které v týdnu dosahovaly až 408 Kč, závěrečná páteční hodnota činila 406,50 Kč. Postranní pohyb nadále sledujeme u akcií společnosti Tatra, kde se cena znovu zastavila u 130 Kč a dosáhla při pátečním závěru 132,50 Kč. K zajímavé hodnotě se z technického pohledu přibližují akcie společnosti Pegas Nonvowens, které se aktuálně obchodují u ceny okolo 440 Kč. Abych nezůstal dlužen, co osobně pokládám za zajímavou cenu, tak mám na mysli hodnoty okolo 420 Kč. U ceny 4 100 Kč se dlouho neohřály akcie Komerční banky, které se na závěr týdne obchodovaly za 4 278 Kč.

Navýšení akciového podílu Time Warner v CETV způsobilo růst ceny akcií
Mediální skupina Time Warner navýšila svůj akciový podíl v další mediální společnosti, CETV. Její akcie na tuto zprávu zareagovaly ve čtvrtek růstem o 6,53 %. Ukazuje se totiž, že Time Warner již považuje cenu akcií společnosti za dostatečně nízkou a ve střednědobém horizontu nepředpokládá další cenové poklesy. Podle velikosti kontraktu se usuzuje, že prodávající protistranou byla kyperská společnosti Testora Limited, za kterou stojí Petr Kellner. Celkově se jednalo o prodej 3,1 milionu kusů akcií, jejichž cena měla dosáhnout 19,45 USD a Time Warner svůj podíl navýšil na 31 %. Akcie společnosti CETV tedy dostaly po hospodářských výsledcích vyhlašovaných minulý týden další impuls k dlouho očekávanému růstu. V pátek se museli investoři spokojit s cenou 355,80 Kč, což v týdenním účtování znamenalo růst o 0,94 %.

Hospodářské výsledky ČEZu nezklamaly, výhled na rok 2011 však už ano
Hospodářské výsledky ČEZu byly v souladu s očekáváním, která byla zmiňována na začátku loňského roku. ČEZ v uplynulém roce vydělal 47,1 miliardy Kč, o kterých se často hovořilo. Došlo tak oproti roku 2009 k poklesu o 9,06 %. Společnosti sice vzrostly provozní výnosy, více však, v důsledku vyšších cen paliva a dalších energií, vzrostly provozní náklady. EBIT společnosti dosáhnul 65,06 miliardy Kč a oproti roku 2009 to značilo pokles o 4,6 %. O výši dividendy lze zatím pouze spekulovat, pokud ovšem vezmeme v potaz dividendovou politiku ČEZu a fakt, že čistý zisk na akcii dosáhnul 88,5 Kč, pak můžeme při předpokládaném dividendovém výplatním poměru 50 – 60 % hovořit o rozmezí dividendy mezi 45 – 53 Kč. Důležitým atributem budoucího vývoje akcie je však mimo dividendy především výhled do dalších let. Negativně překvapil ČEZ výhledem na rok 2011, když očekává další pokles čistého zisku až k 40,1 miliardám Kč. Na takovou informaci nebyl trh evidentně připraven a nastal pokles ceny akcií na trzích, kde se akcie společnosti obchodují. Důvodem takto vysokého poklesu má být údajně vliv měnových kurzů, nezbývá tak než doufat, že se proti nepříznivému vlivu měnových kurzů společnost zajistí pomocí termínových kontraktů a dopad na zisk nebude tak výrazný. Pro rok 2012 se očekává návrat zisku k hodnotě roku 2010. Pro dlouhodobě uvažujícího investora je tak každý pokles k 800 Kč vítanou příležitostí. V uplynulém týdnu se akcie ČEZu propadly až na 801 Kč, závěrečný páteční kurz činil 811 Kč a celkově titul ztratil v minulém týdnu 2,51 %.

Fortuna Entertainment Group N. V. navýšila čistý zisk
Středoevropská jednička v kurzovém sázení, společnost Fortuna, v uplynulém týdnu poprvé od uvedení na trh reportovala hospodářské výsledky. Jejich závěrem je vyšší počet přijatých sázek oproti roku 2009. Společnost přijala sázky v hodnotě 384,2 milionů EUR, což je oproti předchozímu roku o 13,7 % více. Růst způsobil rozvoj sítě poboček v ČR, růst obliby internetového sázení na Slovensku a také významné sportovní události, které v roce 2010 proběhly (zejména MS ve fotbale, které hostila Jižní Afrika). V roce 2010 vzrostl objem vyplacených výher, přesto však společnosti narostl počet hrubých výher nad sázejícími. Celkové výnosy dosáhly 81,2 milionů EUR, což je oproti roku 2009 růst o 8,8 %. Rostl rovněž provozní zisk, a to o 4,9 % na 22,5 milionů EUR. Čistý zisk dosáhl 17,4 milionů EUR pokud nebudeme počítat ukončené operace. Pokud do zisku ukončené operace společnosti zahrneme, pak čistý zisk činí 20,3 milionů EUR. Společnost potvrdila svůj plán rozdělit mezi akcionáře 70 – 100 % zisku v dividendách, o konkrétní výši dividendy za rok 2010 rozhodne valná hromada v květnu. Představenstvo se prozatím k navrhované výši nevyjádřilo, pokud ale vyjdeme z čistého zisku ve výši 20,3 milionů EUR a počtu akcií 52 milionů kusů, pak získáme čistý zisk na akcii ve výši 0,39 EUR a při výplatním poměru 70 % by dividenda mohla činit 0,27 EUR. Při aktuálním kurzu 24,21 CZK/EUR by tak hrubá dividenda mohla činit 6 – 7 Kč. Akcie Fortuny v uplynulém týdnu ztratily 1,15 % se závěrečnou cenou 102,80 Kč.

Index burzy RM oslabil o 1,16 %, přičemž v pátek uzavíral index na hodnotě 2 524,84 bodů. Objem obchodů znovu výrazněji nepřesáhnul 24 milionů Kč na den.

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články