Bydlení bychom měli změnit třikrát za život, stojí nás to miliony

6. 1. 2010 – 1:08 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Bydlení bychom měli změnit třikrát za život, stojí nás to miliony
Stěhovat, nebo rekonstrukce? Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Nároky lidí na obytný prostor se výrazně mění zhruba třikrát v průběhu života. Pořizují si tak buď úplně nové bydlení, anebo své stávající sídlo zevrubně rekonstruují. Náklady na úpravu či pořízení nové nemovitosti se tak v průběhu životního cyklu člověka vyšplhají na několik milionů korun. Vzhledem k této skutečnosti si více než 15 % Čechů pořizuje půjčky na přestavbu bytu či domu a každý desátý z nás si půjčuje na vybavení domácnosti.


Zhruba třikrát za život je dobré změnit bydlení. Naše požadavky na obytný prostor, jeho velikost, vybavení a polohu, se totiž v průběhu života v průměru třikrát velmi výrazně změní. Zatímco mladí a bezdětní upřednostňují spíše malé byty, které se lehce udržují, ekonomicky aktivní rodiny s dětmi vyhledávají prostorné byty nebo domy v klidnějších oblastech.

Generace, jejíž potomci se už odstěhovali do svého, tíhne naopak k menším, přízemním domkům či bytům. Právě tyto tři skupiny lidí se nejčastěji pouští do rozsáhlejších rekonstrukcí či vybavování nově pořízeného bytu či domu.Nejčastěji prochází kompletní rekonstrukcí koupelny a kuchyně, z dílčích rekonstrukcí se Češi nejvíce pouští do výměny oken a podlah. Nejnáročnější bývají rekonstrukce rozvodů a topných systémů. Vyplývá to ze zkušeností interiérového studia Brother & Duck International.

Rekonstrukci kuchyně či koupelny lze řádově pořídit za 60 až 150 tisíc korun, výměnu oken lze pořídit v průměru za 45 tisíc korun, výměnu podlah pak například za 60 tisíc. Výše ceny přitom závisí na rozsahu přestavby a nákladnosti vybavení rekonstruovaných prostorů.

Přestavba třípokojového panelákového bytu se běžně vyšplhá až do půl milionu korun. „Z našich zkušeností víme, že lidé si na rekonstrukce domácností čím dál víc půjčují od bank. Částky, za které lze rekonstrukci pořídit jsou poměrně vysoké a mnoho rodin by muselo dlouho spořit než by si mohli úpravu bydlení dovolit.“ říká Monika Kubovcová, ředitelka úvěrových produktů GE Money Bank.

Kam dál?
- Spotřebitelský úvěr: Hodí se na financování oprav, nebo výbavy bytu?
- Úvěry a půjčky šly před koncem roku na odbyt, dluhů zase přibylo
- Půjčky už nebudou pro každého - naštěstí
- Půjčky a úvěry - přehled nebankovních společností. Kde si rozhodně nepůjčovat?
- Úvěr pro mladé: 300 tisíc s úrokem 2%
- Půjčky a úvěry z inzerátů vás většinou připraví o peníze

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články