Bydlení v hotelu se všemi službami může být levnější než podnájem

12. 1. 2010 – 1:20 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Bydlení v hotelu se všemi službami může být levnější než podnájem
Bydlení v hotelu je reálné, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Hotely mají letos větší problémy než v roce 2009. Ceny za ubytování jsou letos ještě nižší než v loňském krizovém roce a klesly tak na nejnižší úroveň v novodobé české historii. Vyplývá to z výsledků aktuálního průzkumu asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA).


Ceny za ubytování v pražských hotelech klesly v současnosti na nejnižší úroveň v novodobé historii.

Například luxusní 4* hotely, které využívají turisté nejvíce, nabízí nyní zcela běžně přenocování od  26 EUR ( 670 Kč) za dvoulůžkový pokoj včetně snídaně. Jednolůžkový pokoj ve 4* hotelu je k mání od 20 EUR ( 520 Kč) za noc včetně snídaně. Jako bonus mají mnohdy hoteloví hosté navíc zdarma v ceně třeba i bazén.

 

Bydlení v hotelu levnější než v podnájmu

 

Loňskou zimu přitom stálo stejné ubytování ve 4* hotelu v Praze nejméně 30 EUR ( 800 Kč). Dochází tak k neuveřitelné situaci, kdy by bylo pro mnohé pražany teoreticky výhodnější bydlet celý měsíc ve 4* hotelu, což vyjde v jednolůžovém pokoji na necelých 16 tis. Kč měsíčně, a přitom je v ceně zahrnuta také každý den snídaně, úklid, čisté povlečení, televize a bazén.

Podobně levné ceny mají nyní i nejluxusnější 5* hotely, kde je nyní možno přespat od 55 EUR ( 1430 Kč) za dvoulůžkový pokoj se snídaní. Tomio Okamura, mluvčí AČCKA k tomu dodal \"Vytíženost hotelových pokojů vloni dosáhla podle posledních průzkumů velmi špatných 47,3 % , přičemž za hranici rentability je naší Asociaci považována vytíženost 40%.\"

 

Nejen hotely mají čím dál větší problémy

 

Mnoho českých ubytovacích zařízení má tak existenční problémy a propustili mnoho zaměstnanců nebo jsou na prodej. Podle posledních údajů je v České republice 7705 ubytovacích zařízení, z toho je například 2459 pensionů, 3* hotelů je 1039,  4* hotelů je 360 a 5* hotelů je 41.

Krize však samozřejmě těžce postihuje i další oblasti cestovního ruchu jako autobusové firmy (prodávají autobusy), incomingové cestovní agentury, restaurace, obchody se suvenýry (propustily zaměstnance).

Počet zahraničních turistů do České republiky poklesl podle posledního průzkumu vloni o závratných 11 %,  což znamená, že k nám vloni přijelo pouze přibližně 6 mil. turistů. Česká republika se tak dostala ohledně poklesů pod průměr celé Evropy, jelikož podle údajů  Světové turistické organizace (UNWTO) je pokles počtu zahraničních turistů v Evropě letos pouze 8 %.

Sousední Rakousko a Německo mají meziroční poklesy dokonce pouze v rozmezí 4-6 %.

Ještě horší je však situace z pohledu tržeb, jelikož turistů jezdí nejenom mnohem méně, ale ti co přijedou ještě navíc kvůli krizi mnohem méně utrácí.

Cestovní ruch v České republice tak zaznamenává největší meziroční poklesy počtu turistů od roku 1989. Z celoročního hlediska k nám jezdí nejvíce turistů z Německa, Polska,  Itálie, Velké Británie, Ruska a USA.

 

Kam dál?
- Bydlení bychom měli změnit třikrát za život, stojí nás to miliony
- Bydlení: Kdy můžete dostat výpověď z bytu?
- Místo bytů v Česku frčí prodej a stavba rodiných dom
- Nejkrásnější a nejdražší hotelové pokoje světa jsou i v Česku
- Hotely a restaurace: Do Česka jezdí méně turistů, proto zlevňujeme a propouštíme

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články