Bydlení zdražuje rychleji než ostatní životní náklady

17. 6. 2011 – 17:40 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Bydlení zdražuje rychleji než ostatní životní náklady
Porovnáme-li s vývojem mezd vývoj cen bydlení vč. energií a vody, dostaneme zajímavý výsledek: Ceny se téměř nemění, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Platby za bydlení, vodu a energie rostou dlouhodobě rychleji než inflace. Naopak bytové vybavení zlevňuje. Jak tyto skutečnosti zahrnout do úvah o pořízení či nepořízení vlastního bydlení?

Ceny bydlení jsou neúprosné. Rostou. Jen od roku 2005 vzrostly podle dat Českého statistického úřadu o 35 %. Náklady na bydlení jsou v tomto případě počítány stejným způsobem, jakým se posuzují pro přiznání příspěvku na bydlení. Zahrnují veškeré náklady včetně vodného a stočného a energií a pochopitelně též nájemné a obdobné náklady.

Graf 1: Vývoj indexu cen bydlení

Zdroj: Data ČSÚ

Naopak bytové vybavení nastoupilo stejný trend jako ostatní spotřební zboží - a zlevňuje. Od roku 2005 poklesly jeho ceny o 3 %. Nominálně. Podívejme se na data statistického úřadu z jiného úhlu pohledu: Se zahrnutím inflace a růstu mezd.

Náklady na bydlení rostou rychleji než index cen - životních nákladů. Při zahrnutí vlivu inflace se objeví jediný závěr: Náklady na bydlení sice rostou, ale v reálném vyjádření nikoli tak dramaticky, jak se na první pohled jevilo. Od roku 2005 stouply "jen" o 15,8 %.

Na druhé straně reálné ceny bytového vybavení, zařízení domácností a oprav poklesly mnohem více, než kolik ukazuje původní statistika. Od roku 2005 se snížily o 16,7 %.

<%Anketa9%>

Je sice hezké vidět, že celkový dopad růstu cen bydlení a bytového vybavení není tak velký, jak se na první pohled zdálo, přesto domácnosti spíše zajímá, co si mohou koupit za svou mzdu. V tomto pohledu ovšem výsledek je ještě příznivější, neboť inflace rostla pomaleji než mzdy.

Porovnáme-li s vývojem mezd vývoj cen bydlení vč. energií a vody, dostaneme zajímavý výsledek: Ceny se téměř nemění. V Grafu 4 znázorněná regresní křivka sice ukazuje téměř nepatrný růst, z důvodu vysoké kolísavosti mezd v jednotlivých čtvrtletí (která vede ke kolísavosti hodnot indikátoru) nevykazuje téměř žádnou spolehlivost.

Graf 4: Vývoj indexu cen bydlení, vody a energií k vývoji mezd

Zdroj: Vlastní výpočty, data ČSÚ

Zjištění, že se náklady na bydlení vyvíjejí v souladu s vývojem mezd spíše nasvědčuje domněnce, že je český trh již vyspělým trhem, kde nedochází k vyrovnávání mezi příjmy a náklady na bydlení. Dlouhodobě stabilní vývoj podílu nákladů na bydlení a mezd je patrný v ekonomicky vyspělých zemích světa.

Pohled na vývoj cen bytového vybavení vztažený ke mzdám ukazuje výrazné zlevňování, respektive růst životní úrovně domácností, které si mohou dovolit více vybavení, nebo stejné vybavení v poměru ke mzdě o 30 % levnější než v roce 2005.

-Petr Zámečník | celý článek najdete na Hypoindex.cz

Může se hodit:

- Chcete vlastní bydlení? Hledejte ho na Ústecku!

- Nájemné se už určuje podle nových pravidel, na co se připravit?

- Penzisté dají za tržní nájem až 60 procent důchodu, na vlastní byt nenašetří

- Vnoučata nemají automatický nárok na městský byt po babičce

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,680 23,860
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články