Bydlení zlevňuje

18. 5. 2014 – 19:41 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Bydlení zlevňuje
V případě bytových domů jsou náklady na stavbu jednoho bytu logicky nižší, ale i zde je patrný jasný trend. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Nový rodinný dům lze v průměru postavit za 2,6 milionu korun, nový byt stojí méně než dva miliony. Ceny nových domů i bytů se tak momentálně dostaly na úroveň cen z roku 2000.

Mezi léty 2000 a 2012 přitom podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) průměrné ceny nových bytů a domů průběžně narůstaly. Náklady na výstavbu průměrného bytu v bytovém domě činily v roce 2012 více než dva miliony korun; výstavba rodinného domu stála v průměru dokonce 3,3 milionu.

"V roce 2000 bylo možné postavit rodinný dům za 2,4 milionu korun. Hranice 3 milionů padla v roce 2008. Momentálně tato cena činí asi 2,6 milionu. Ceny nových domů se tedy blíží cenám z roku 2000, ale domy jsou přitom v podstatně vyšším standardu a technologicky mnohem pokročilejší, než tomu bylo před čtrnácti lety," popisuje stavař Jan Konhefr ze společnosti Konhefr.

V případě bytových domů jsou náklady na stavbu jednoho bytu logicky nižší, ale i zde je patrný jasný trend. "Vrcholu dosáhly ceny v roce 2010, kdy průměrné náklady na vznik jednoho bytu činily více než 2,5 milionu korun. Nyní se průměrná cena pohybuje pod dvěma miliony," popisuje Konhefr.

Pokles cen přisuzují odborníci nasycenosti trhu. "V roce 2008 začal výrazný boom zájmu o nové domy a byty, ceny byly proto uměle vyšroubované. Nyní se průměrné ceny domů a bytů snížily, zároveň ale je pravdou, že zejména velcí developeři zmenšili i průměrnou metráž nových staveb. Průměrná cena za metr čtvereční tedy zůstává takřka stejná, jako tomu bylo v minulosti," uvádí Konhefr.

Cena za metr čtvereční obytné plochy v rodinných domech činila v roce 2012 podle údajů ČSÚ více než 24 tisíc Kč, v bytových domech dokonce více než 40 tisíc korun.

Náklady na bydlení lze snížit i provozními náklady

 

Snižovat náklady na stavbu a přitom zachovat její požadovanou kvalitu je obtížné. Odborníci proto klientům doporučují šetřit díky snížení provozních nákladů. "Přímé pořizovací náklady jsou tou více viditelnou částí ceny domu či bytu. Pravidelné náklady na energie, topení a ohřev vody, spojené s užíváním domu či bytu, jsou neprávem opomíjeny. Přitom jejich snížením lze získat výraznou a pravidelnou úsporu, která náklady na bydlení postupně výrazně zmenší," popisuje Jan Konhefr.

Jako příklad staveb, které časem zajistí návratnost vložených prostředků, uvádí Konhefr nízkoenergetické byty a domy, jejichž vytápění zajišťují tepelná čerpadla. "Za topení, ohřev vody a rekuperaci v téměř stometrovém bytě v nízkoenergetickém domě zaplatíte jen okolo tisíce korun měsíčně. Ve srovnání se standardním bytem dosáhnete už během jednoho roku úspor až v řádu desetitisíců, v dlouhodobějším horizontu vám nízkoenergetický dům ušetří statisíce korun. Navíc je zde předpoklad, že ceny energií v budoucnu dále porostou, takže úspora díky nízkoenergetickým domům bude ještě vyšší," uzavírá Jan Konhefr.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články