Být diktátorem se vyplatí, majetek počítají v miliardách dolarů

20. 4. 2013 – 21:07 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Být diktátorem se vyplatí, majetek počítají v miliardách dolarů
Nejbohatší diktátoři světa, podívejte se na ně! Majetek počítají v miliardách dolarů | zdroj: NašePeníze.cz

Cestou k bohatství jsou ostré lokty, rozdělování nejvyšších státních míst svým příbuzným a také naprostá bezohlednost a apatičnosti vůči utrpení druhých. Většina nejbohatších diktátorů světa žila nebo žije na africkém kontinentu, svůj majetek počítají v miliardách dolarů.

Muammar Kaddáfí – lybijský diktátor

Když v březnu 2011 zmrazili účty bývalého lybijského vůdce Muammara Kaddáfího a jeho příbuzných, vyšlo na světlo světa, jakým pohádkovým majetkem disponoval. Americké banky zadržely v rodinných investicích 30 miliard dolarů. Kanada zmrazila dalších 2,4 miliardy dolarů. Kaddáfího rodina si peníze uložila i v Evropě. Například v Rakousku si schoval diktátor a jeho příbuzní více než 1,7 miliardy dolarů a ve Velké Británii se na účtech objevila další miliarda. Úřady, které celou zmrazovací akci koordinovaly, však uvedly, že tyto sumy se neblíží skutečnému jmění, které si diktátor "vydělal". Za svou 42letou vládu si Kaddáfí měl přijít podle odhadů až na 80 miliard dolarů. V roce 2011 vypuklo v Lybii povstání. Kaddáfí byl nakonec stíhán Mezinárodním trestním soudem kvůli obviněním ze spáchání zločinů proti lidskosti. 20. října 2011 byl dopaden skupinou povstalců a zastřelen.

Bašár al-Asad – syrský prezident

"Mé bohatství pochází z půdy, energie a licencí," říká prezident válkou zmítané Sýrie, který je známý právě tím, že drží své peníze a pozice pevně uvnitř své rodiny. Bývalý student očního lékařství si ke svému bohatství pomohl díky tomu, že dosadil do klíčových státních pozic právě své příbuzné. Deník The Guardian uvedl, že aktiva, kterými Asad disponuje, jsou ve výši 1,5 miliardy dolarů. Tato částka se pak ani zdaleka nepřibližuje jmění, které má Asadova rodina v samotné Sýrii. Tam by se jeho rodinné dědictví přiblížilo částce 122 miliard dolarů.

Husni Mubarak

Nejvyšší představitel armády a bývalý prezident Egypta Husni Mubarak, který byl u moci přes 30 let, si nahromadil bohatství ve výši 70 miliard dolarů. Jeho synové a rodina kontrolovali nebo se podíleli na všech velkých projektech v Egyptě.

Alí Abdalláh Sálih

Sálíh je jemenský politik, který byl v letech 1990 až 2012 prezidentem Jemenu, ale ve vedení státu stál už od roku 1979. Do čela státu byl zvolený po zavraždění severojemenského prezidenta Ahmada Husajna Ghášimího. Vlády nad touto zemí se vzdal dobrovolně až po třiceti letech. Podle svých slov vlastní majetek ve výši 32 miliard dolarů.

Zine al Abidine Ben Ali

Diktátora svrhli v roce 2011 v rámci tzv. Jasmínové revoluce. Utekl do Saúdské Arábie, v nepřítomnosti byl v Tunisku odsouzen k 35 letům vězení. Jeho žena vydělala 37 milionů dolarů obchodováním se zlatými pruty. Sám Ben Ali vlastní majetek ve výši sedmi miliard dolarů.

Robert Mugabe

Prezident Zimbabwe si svoji cestu na vrchol doslova vybojoval. Mugabe zabil většinu svých politických i obchodních rivalů a následně se zmocnil jejich jmění. Za svůj majetek ve výši 10 miliard dolarů vděčí obrovskému diamantovému bohatství jeho země. Obyvatelé však žijí na pokraji bídy.

Teodoro Obiang Nguema Mbasogo

Prezident Rovníkové Guiney Mbasogo okradl a vyraboval ropné bohatství své země, vlastní majetek v hodnotě více než jedné miliardy dolarů. Jeho syn pokračuje v rodinné tradici nezřízeného života. Koupil si obrovské sídlo v Malibu za 35 milionů dolarů, ve kterém parkuje tři nejrychlejší sériově vyráběné vozy Bugatti Veyron, každé v hodnotě 1,7 milionu dolarů. Lidé v Rovníkové Guineji musejí žít za méně než jeden dolar na den.

Ali Bongo Ondimba

Prezident další africké země Gabonu "shrábne" ročně do své kapsy 25 procent hrubého domácího produktu celé země. Střízlivé odhady tvrdí, že jeho majetek přesáhl jednu miliardu dolarů.

František Bužek | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,670 23,850
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články