Být prepper je trendy. Připravují se na celosvětový ekonomický kolaps

20. 12. 2015 – 16:57 | Ekonomika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Být prepper je trendy. Připravují se na celosvětový ekonomický kolaps
zdroj: freeimages.com

V posledních několika letech už není fenomén konce světa přesně daný. Poslední konec světa roku 2012 se nekonal a po sériích předchozích neúspěšných konců již nepřinášel strach kýžené finanční výnosy. Po nejasných ekonomických pádech, větší a větší civilizační závislosti na moderních výdobytcích a čím dál bližší hrozbě terorismu, se lidé začínají připravovat spíše na kolaps civilizace.

Není prepper jako prepper

Prepperství jako disciplína sahá velmi hluboko do naší historie. Za preppera se dá považovat každý, kdo se jakýmkoli způsobem připravuje na dění v budoucnosti. Nejčastějšími příklady jsou spižírny naplněné konzervovaným a trvanlivým jídlem, ale i skautské tábory a znalosti přežití v přírodě. Za posledních několik let se způsoby zániku civilizace na nás valí ze všech koutů světa. Někdo se připravuje na finanční kolaps, jiný na výpadek elektřiny, nechybí ani všeobecná modla zániku světa, kterou jsou zombíci.

Moderní přístup k zániku světa

Po celém světě vznikají skupiny, které se připravují na konflikty, které vládní organizace nedokáží potlačit. Obecně existují dva typy prepperů. Ti, kteří hodlají své území bránit a chtějí přežít apokalypsu v bezpečné zóně. Druhá skupina se zaměřuje především na mobilitu, vlastní schopnosti přežití a sounáležitosti s přírodou.

V Americe vznikají celé společnosti zaměřující se na stavbu úkrytů, které jsou soběstačné a malé skupinky lidí zde dokáží přežít celé roky bez zásahu zvenčí. Bunkry jsou stavěny především primárně v bývalých raketových silech. Tyto bunkry již nejsou výsadou pouze vládních činitelů, ale jsou dostupné i běžným lidem. Jedinou drobnou vadou na kráse může být, že koupě kóje v takovém bunkru není rozhodně levná záležitost. Zajímavostí je, že podobný bunkr nemusíme hledat tak daleko za oceánem. Dokonce je blíže než si myslíte. Nedaleko Českého Brodu, zhruba tři čtvrtě hodiny cesty od Prahy byl v tichosti postaven miliardářský bunkr pouze pro zvané osobnosti. Opět nevyrostl na zelené louce, ale přestavbou bývalého tajného areálu, který byl postaven v roce 1984 pro hodnostáře Československa a Sovětského svazu. Bunkr je plně soběstačný a bez zásahu zvenčí je schopen udržet při životě obyvatele po dobu 10 let. Mezi vybavením nechybí kromě malé nemocnice ani bazén, wellness, či dokonce i kino.

Příprava novodobého preppera

Nemusíme ani moc počítat a brzy si uvědomíme, že na podobné bunkry peníze z našeho platu stačit nebudou. Co si ale počít, pokud chceme naší rodinu ochránit a zároveň nemáme finance na postavení vlastního bunkru.

Odpověď je snazší než se nám může zdát. Stačí si jen odpovědět na otázku, zda chceme setrvat na místě našeho bydliště, anebo v ideálním případě jsme schopni se dopravit do míst s minimálním výskytem obyvatel (chata v horách, anebo vesnice). Máme-li skupinu, se kterou můžeme v případě kolapsu počítat, pak je vše mnohem jednodušší. Jdeme-li na sobotní nákupy, pak stačí každý nákup přihodit pár konzerv, anebo jiné trvanlivé potraviny. Stačí málo. I v hodnotě 100 korun. Během chvíle pak dokážeme nasbírat jídlo pro čtyřčlennou rodinu na 2 roky.

-Jan Lukeš | Více na Investujeme.cz

 

Zdroje:
investujeme.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články