ČD Cargo brzy obdrží miliardu korun z první emise dluhopisů

15. 6. 2011 – 14:14 | Tiskové zprávy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

ČD Cargo brzy obdrží miliardu korun z první emise dluhopisů
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Společnost ČD Cargo v současné době finalizuje první část dluhopisového programu, který začátkem května schválila Česká národní banka.

V nejbližších dnech by na účty společnosti měla doputovat miliarda korun spojená s první emisí dluhopisů.

Pro rok 2011 je plánováno vydat dluhopisy v celkové výši dvě až tři miliardy korun. Po úspěšném ukončení první emise dluhopisového programu bude potřeba intenzivně pracovat na vydání druhé a třetí emise, které jsou v současné době v pokročilém stadiu příprav.

Jiří Vodička, předseda představenstva ČD Cargo k projektu říká: „To, že ČD Cargo patří do úzké skupiny podniků, které banky a další investoři akceptují na dluhopisovém trhu, svědčí o důvěryhodnosti managementu společnosti a finanční stabilitě českého národního dopravce.“

Na základě schváleného dluhopisového programu může společnost vydávat dluhopisy v období deseti let tak, aby celková výše v jednom okamžiku nepřekročila šest miliard korun. Důvodem pro vydání dluhopisů je změna krátkodobého úvěrového financování na střednědobé, které lépe odpovídá povaze a životnosti investic společnosti. Ta je například u lokomotiv a nákladních vozů minimálně dvacet let. Dalším důvodem jsou nové investice, zejména nové lokomotivy a modernizace nákladních vozů. Směnky a kontokorentní úvěry mají obvykle splatnost v řádu několika měsíců, kdežto jistota plynoucí z dluhopisů je na několik let. Tímto krokem společnost zvýší stabilitu financování z dlouhodobého pohledu.

Nečerpané krátkodobé úvěry a směnky budou dále sloužit jako finanční rezerva. Plánovaná zadluženost společnosti v roce 2011 je ve výši 58%.
Záměr vydání dluhopisů byl schválen představenstvem společnosti již v listopadu loňského roku. V lednu 2011 byl projednán ve Správní radě a Dozorčí radě ČD Cargo. Valná hromada pak dokument schválila 7. února 2011. Manažerem první emise dluhopisů je Komerční banka.

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,570 23,750
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články