Cena benzínu i nafty bude klesat, kde se vyplatí tankovat?

28. 9. 2010 – 19:48 | Ceny PHM | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Cena benzínu i nafty bude klesat, kde se vyplatí tankovat?
V průběhu následujících dní by měly ceny pohonných hmot pokračovat v ještě výraznějším poklesu, Fotoi:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ceny pohonných hmot začaly po dvou týdnech zvyšování nebo stagnace opět klesat. Benzín u čerpacích stanic zlevnil o šest haléřů a cena nafty se snížila o osm haléřů.

V následujících dnech by se řidiči měli dočkat zásluhou posilujícího kurzu koruny ještě výraznějšího zlevnění pohonných hmot.

 

Mírné zlevnění pohonných hmot

 

Pohonné hmoty  se po krátké dvoutýdenní pauze opět začínají dostávat na vlnu zlevňování, která trvala prakticky celé prázdniny až po začátek září. Během uplynulého týdne klesla cena pohonných hmot o několik haléřů. Benzín zlevnil o šest haléřů a nyní tak jeho cena dosahuje 31,28 koruny. Cena nafty klesla o osm haléřů na 30,34 koruny. Vyplývá to z aktuálních údajů společnosti CCS. Za drobné snížení cen pohonných hmot můžeme vděčit hlavně posilující koruně.

 

TIP:  Benzínky která mají nekvalitní pohonné hmoty stát konečně zveřejní

 

Mírně zdražila naopak nejběžnější alternativa k benzínu a naftě – LPG. Cena propan-butanu (LPG) vzrostla o jeden haléř a v současnosti tak LPG vyjde na 14,40 koruny za litr, vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu z minulého týdne. Ve stejném období loni vyšlo LPG vlivem levnější ropy a silnější koruně zhruba o dvě koruny levněji.

 

<%Anketa14%>

 

Kde je nejlevnější benzín a nafta?

 

S nejdražšími pohonnými hmotami se řidiči setkají už pátým týdnem v řadě v Jihomoravském kraji. Zde je nejdražší jak benzín, tak i nafta. Benzín zde vyjde na průměrných 31,92 koruny a nafta vyjde na 30,84 koruny. Naopak nejlevnější benzín je k dostání v Ústeckém kraji, kde vyjde na 30,65 koruny. Nejlevnější nafta byla v Karlovarském kraji a to za 29,84 koruny.

 

Zlevní nafta méně než benzín?
 

V průběhu následujících dní by měly ceny pohonných hmot pokračovat ve snižování a to ještě výraznějším než v uplynulém týdnu. Ceny ropy na světových trzích stagnují a tak je nyní nejvýraznějším faktorem, který hýbe s cenami pohonných hmot v tuzemsku, vývoj kurzu koruny. Kurz koruny k dolaru za poslední dva týdny výrazně posílil – zhruba o korunu. To by ve svém důsledku mělo vést ke zlevňování pohonných hmot o několik málo desetihaléřů. Posilování kurzu koruny k dolaru trvá už několik týdnů, během posledních dnů však nabralo na tempu. Nyní je koruna k dolaru nejsilnější od letošního dubna a k euru od prosince 2008.

Cena ropy Brent se během uplynulého týdne ve srovnání s předcházejícím týdnem prakticky nezměnila. V pátek uzavírala obchodování na hodnotě 78,86 dolaru za barel. Proti zdražování ropy hovoří vysoké zásoby ropy a ropných produktů v USA a pochyby o brzkém zotavení světové ekonomiky z hospodářské krize. Cenu ropy tlačí vzhůru naopak oslabující kurz dolaru.

Na vývoj cen ropy reagovaly stejným způsobem i ceny benzínu a nafty na burze v Rotterdamu, která je určující pro vývoj cen pohonných hmot v Česku. Na burze však v poslední době mnohem více zlevňuje benzín než nafta, což by se mohlo projevit i na cenách těchto paliv v tuzemsku. Znamenalo by to tedy, že by nafta mohla v následujících dnech zlevnit mnohem méně než benzín.

-Michal Roškanin, odborný redaktor – analytik Petrolmedia
 

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,760 23,940
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články