Cena benzinu i nafty na pumpách mírně poklesla

8. 12. 2009 – 10:26 | Ceny PHM | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Cena benzinu i nafty na pumpách mírně poklesla
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ceny pohonných hmot začaly mírně zlevňovat. Cena Naturalu 95 se během uplynulého týdne snížila o pět haléřů a cena motorové nafty se během týdne snížila o jedenáct haléřů. Vyplývá to z dnešních údajů kartové společnosti CCS. Během nadcházejících dní by ceny benzinu a nafty měly stagnovat, případně i mírně poklesnout.


Nejdražší je Praha

Ceny pohonných hmot jsou nezvykle stabilní. Ceny benzinu a motorové nafty se už výrazně nemění už od začátku listopadu a během prvního prosincového týdne se situace příliš nezměnila. Nejprodávanější benzin Natural 95 během uplynulého týdne zlevnil o 5 haléřů a průměrně stojí 28,29 koruny za litr. Cena nafty poklesla o 11 haléřů. Litr nafty tak včera stál u tuzemských čerpacích stanic průměrných 26,64 koruny.

S nejdražšími pohonnými hmotami se mohou řidiči setkat v hlavním městě a Jihomoravském kraji. V Praze je ze všech krajů nejdražší benzin – včera se Natural 95 prodával za průměrných 29,02 koruny za litr. Nejlevnější benzin má naopak Královéhradecký kraj, kde šlo včera litr benzinu pořídit za 27,53 koruny. Za naftu zaplatí řidiči nejvíce v Praze a v Jihomoravském kraji – v obou těchto regionech stál včera litr nafty 27,26 koruny. Nejlevnější naftu v Česku včera nabízely čerpací stanice v Pardubickém kraji. Nafta zde stojí 26,16 koruny.

V průběhu následujících dní by měla cena obou hlavních pohonných hmot pokračovat ve stagnaci, respektive by mohly i mírně zlevňovat, a to v řádu jednotek haléřů. Ceny na světových trzích už několik týdnů stagnují a šance, že benzin na Vánoce nezdraží, se tak zvyšují. Cena ropy na světových trzích v posledních týdnech stagnuje a stejnými slovy lze popsat i stav cen benzinu a nafty na komoditní burze v Rotterdamu, která je určující pro stanovování cen pohonných hmot v České republice a okamžitě reaguje na vývoj cen ropy na hlavních světových trzích.

Benzin zdraží o 1,20 koruny

Pohonné hmoty letos stály nejvíc na konci června, kdy řidiči tankovali benzin za průměrnou cenu 29,20 koruny za litr a naftu za 27 korun za litr. Oproti loňskému listopadu je litr benzinu dražší o dvě koruny, ale litr nafty je na stejné cenové úrovni. Ke konci loňského roku totiž byla oproti současné situaci cena nafty vyšší než cena benzinu.

Od nového roku cena pohonných hmot vzroste zhruba o 1,10 – 1,40 koruny za litr. Od 1. ledna se totiž zvýší spotřební daň uvalená na benzin a motorovou naftu o korunu. Zároveň se o jedno procento zvýší i DPH. Lze předpokládat, že kvůli velké konkurenci na tuzemském trhu čerpacích stanic pumpaři promítnou dražší paliva plně do cen pohonných hmot na totemech u čerpacích stanic.

Další zdražení pohonných hmot by mělo nastat v dubnu, od kdy se do benzinu a nafty povinně začne přimíchávat větší množství biopaliv. V prosinci poslanecká sněmovna schválila zvýšení obsahu biolihu v benzinu z dnešních 3,5 na 4,5 procenta a obsahu metylesteru řepkového oleje (MEŘO) v naftě z nynějších 4,5 procenta na 6,3 procenta.

Vývoj Cen benzínu i nafty od začátku roku 2009
\"Ceny
Zdroj: CCS

Cena na burze stagnuje

Důvodem stagnace cen pohonných hmot je stagnující cena ropy na světových trzích. Barel ropy Brent sice v říjnu překonal hranici 80 dolarů za barel a dostal se tak na roční maximum, od té doby se ale cena ropy pohybuje v pásmu 75-80 dolarů za barel. Nedosahuje tak rekordních hodnot z léta minulého roku, kdy stála téměř 150 dolarů za barel. V pátek dosáhla cena ropy Brent na burze v Londýně 77,52 dolaru za barel.

Cena ropy roste od března, kdy dosahovala 45 dolarů za barel. Na růst cen tlačí stále větší optimismus mezi investory a jejich víra v zotavení světové ekonomiky a tím i větší spotřebu energetických zdrojů. Vliv mají i převážně pozitivní výsledky hospodaření firem ve třetím čtvrtletí a v uplynulém týdnu měl na růst cen ropy vliv i rostoucí průmyslová výroba v Číně. Cenu ropy podněcuje v růstu střídavě také oslabující dolar, který popohání vzhůru i ceny zlata, jež jsou na rekordních hodnotách. Proti růstu cen ropy naopak působí statistiky o rekordních zásobách pohonných hmot ve skladech v USA. Zásoby ropy jsou rovněž citelně vyšší, než jaké byly před rokem. V minulém týdnu ceny ropy a vývoj akciových trhů ještě ovlivnil vážný stav zadluženého dubajského konglomerátu Dubai World.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články