Cena benzínu opět rekordně rostla. Teď má spíše klesat

4. 3. 2013 – 15:11 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Cena benzínu opět rekordně rostla. Teď má spíše klesat
Klesly rovněž průměrné ceny pohonných hmot na burze v Rotterdamu, kde se cena benzinu snížila o 4,7 procenta a nafta byla levnější o 3,5 procenta. Foto:NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Minulý týden mírně vzrostla cena pohonných hmot v ČR, průměrné zdražení benzinu o šest haléřů na 36,81 koruny přitom stačilo na dosažení nejvyšší ceny od listopadu 2012. Cena nafty vzrostla o sedm haléřů na 36,27 koruny za litr, uvedla v pondělí prostřednictvím statistik CCS společnost Colosseum.

Tento týden by mohl být pro české motoristy o něco optimističtější. Analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak očekává, že bychom se mohli dočkat nejen skončení zdražování, ale koncem týdne možná i poklesu cen pohonných hmot o několik haléřů.

Tomu odpovídá i propad ceny ropy typu Brent, ta zlevnila ze 114 na 110 dolarů za barel. "Pokles je zapříčiněn informacemi o zvýšení nabídky ze strany kartelu OPEC. Zásoby ropy v USA a Evropě rostou kvůli menší poptávce po pohonných hmotách," vysvětlil Tomčiak.

Klesly rovněž průměrné ceny pohonných hmott na burze v Rotterdamu, kde se cena benzinu snížila o 4,7 procenta a nafta byla levnější o 3,5 procenta.

Nepříjemné je však podle odborníků další oslabení české koruny. Kurz USD/CZK se zvýšil o 1,8 procenta. Na to však pružně reagovali přímo distributoři, kteří si snížili marže na podprůměrné hodnoty.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články