Cena elektřiny by mohla stoupnout až o třetinu

9. 3. 2010 – 0:32 | Energie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Cena elektřiny by mohla stoupnout až o třetinu
Cena elektřiny by mohla stoupnout až o třetinu, Foto: | zdroj: NašePeníze.cz

Sněmovna by na své 75. schůzi měla projednat novelu zákona o podpoře obnovitelných zdrojů, která má za cíl odstranit zvýhodnění fotovoltaických panelů oproti jiným obnovitelným zdrojům. Pokud sněmovna nestihne zákon schválit, mohou ceny za elektřiny stoupnout až o třetinu.

Stávající úprava zákona umožňuje snížit výkupní cenu elektřiny z obnovitelných zdrojů maximálně o pět procent ročně. Nicméně prudký pokles cen fotovoltaických panelů i spojených investičních nákladů nyní způsobuje, že doba návratnosti investice je u fotovoltaiky podstatně kratší než u ostatních obnovitelných zdrojů. V současné době se pohybuje kolem osmi až deseti let a dále klesá.

"Současně je nezbytné vzít v úvahu, že absolutní výše výkupní ceny u tohoto typu obnovitelného zdroje několikanásobně převyšuje výkupní ceny u ostatních obnovitelných zdrojů energie, takže podpora, která se promítá do konečné ceny elektřiny, významně zatěžuje konečné spotřebitele," uvedla pro agenturu Mediafax již dříve tisková mluvčí Energetického regulačního úřadu Jarmila Lehnerová.

 

<%Anketa9%>

 

Změní se možná výkupní cena elektřiny

 

Nově by podle projednávaného zákona mělo platit, že výkupní cena elektřiny bude stanovována tak, aby byla zachována návratnost investice v horizontu patnácti let. Ustanovení o možnosti maximálního snížení cen o pět procent v zákoně zůstává, ale přibude formulace, z níž plyne, že toto ustanovení nebude použito v případě, že doba návratnosti investice klesne pod jedenáct let. Pokud doba návratnosti klesne pod tuto hranici, je podle novely zákona možné výkupní cenu snížit, aby návratnost investice zůstala zachována a aby nevznikala nerovnost mezi fotovoltaikou a ostatními obnovitelnými zdroji.

"Důvodem pro změnu v zákoně je vlastně fenomenální zlevnění solární energetiky. Náklady na sluneční elektrárny se jenom během letošního roku propadly o dalších dvacet procent. Zákon velmi dobře motivuje k inovacím a snižování nákladů, jenom je potřeba výkupní ceny v některých případech upravit, aby odpovídaly trendu. Vládní návrh je celkem rozumný. České solární elektrárny už teď snižují exhalace o množství, které odpovídá výfukovým plynům ze 48 tisíc aut," uvedl pro agenturu mediafax energetik Martin Sedlák z Hnutí Duha.

Novela zákona má přitom podporu odborné veřejnosti i politiků napříč politickým spektrem. "Novela, která stanovovala výkupní ceny elektřiny z obnovitelných zdrojů, svůj účel již splnila, nyní je nutné přistoupit ke změně, protože fotovoltatika je skutečně neúnosně zvýhodněná i oproti jiným obnovitelným zdrojům," uvedl před časem lídr Strany zelených Ondřej Liška.

K omezení podpory výroby elektřiny ze slunečního záření už sáhly i další evropské země včetně Německa, které představuje zřejmě vůbec největší trh se slunečními elektrárnami. Jak nedávno uvedl německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung, německá vládní koalice se shodla, že k prvnímu červenci letošního roku budou státní subvence na stavbu fotovoltaických elektráren na střechách a volných plochách sníženy o 16 procent. Dále by měla být zcela zrušena podpora výstavby fotovoltaických elektráren na orné půdě.

(Mediafax)

Kam dál?

- Elektřina: Jak změnit dodavatele elektrické energie?

- ČEZ nabízí kromě elektřiny i plyn, zatím jen firmám

- Změnit dodavatele elektřiny se vyplatí

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články