Cena elektřiny poroste, pro naší ekonomiku to může být problém

13. 9. 2011 – 21:23 | Energie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Cena elektřiny poroste, pro naší ekonomiku to může být problém
Bez dotace podraží energie až o 10 procent, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Pokud vláda neposkytne dotace výrobcům solární energie, může se cena elektřiny v příštím roce zvýšit pro domácnosti až o zhruba deset procent, pro firmy pak o téměř čtrnáct procent. Vyplývá to z odhadů Energetického regulačního úřadu. V případě stejné státní dotace jako v letošním roce by se mohly ceny elektřiny zvýšit v průměru o pět až šest procent.

Výroba elektřiny v solárních elektrárnách letos výrazně převyšuje produkci z loňského roku. Už za pět měsíců letošního roku vyrobily tyto elektrárny více elektřiny než za celý minulý rok. Prudký nárůst výroby souvisí s tím, že výhodné státní dotace v loňském roce přilákaly do solárního sektoru řadu investorů. Solárních elektráren začalo rychle přibývat a jejich instalovaný výkon se zvýšil více než čtyřnásobně na zhruba 1 950 MW.

 

Z celkového množství vyrobené elektřiny tvoří ale solární energie jen malý zlomek – v prvních pěti měsících letošního roku to byla necelá tři procenta. Výroba solárních zdrojů nicméně narůstá v průběhu roku se zlepšujícím se počasím. Podle Energetického regulačního úřadu (ERÚ) je během slunečních dnů kvůli solárním zdrojům často přebytek elektřiny v soustavě. Přenosová soustava ale zatím nestálý výkon fotovoltaik zvládá. Provozovatel soustavy ČEPS každý den nastavuje mix podpůrných služeb pro vykrytí nestálého výkonu solárních elektráren. V důsledku jejich rozvoje hrozilo letos výrazné zdražení elektřiny, vláda proto přistoupila na sérii opatření, která růst cen omezila na průměrných zhruba pět procent. Nicméně podobné zvýšení cen elektřiny kvůli solárním elektrárnám hrozí i příští rok.

 

Bez dotace podraží energie až o 10 procent

Bez vládních dotací by zdražení elektřiny pro domácnosti mohlo činit 9,7 procenta, průmyslové podniky by si připlatily o 13,9 procenta více než letos. Vyplývá to alespoň ze současných odhadů Energetického regulačního úřadu. Při stejné státní dotaci jako v loňském roce, kdy činila 12 miliard korun, by se průměrná cena elektřiny pro domácnosti mohla zvýšit o 3,6 procenta. Průmyslové podniky by si za elektrickou energii oproti letošku připlatily o šest procent více. To vše za předpokladu, že takzvaná silová elektřina by vzrostla o pět procent.

 

Konečné ceny příští rok zvýší podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, kterou ERÚ odhaduje na 679 korun za megawatthodinu. Tato podpora prudce vzrostla již letos a původně měla činit více než 500 Kč/MWh. Vláda ji kvůli hrozbě výrazně dražší elektřiny srazila na 370 Kč/MWh.

 

Snížení příspěvku stálo vládu zmíněných 12 miliard korun, které získala mimo jiné zdaněním solárních elektráren sazbou 26 procent. Nyní je otázkou, zda vláda získá peníze na kompenzaci růstu podpory elektřiny z obnovitelných zdrojů i pro příští rok. Podle ERÚ by vláda o výši dotace měla rozhodnout do konce října. Výše příspěvku na obnovitelné zdroje bude podle ERÚ v případě schválení státní dotace upřesněna. Ovlivní ji také plánovaná výroba z jednotlivých druhů obnovitelných zdrojů. Konečná výše příspěvku bude stanovena do konce listopadu.

 

Ekonomika na větší zdražení není připravena

ERÚ v příštím roce počítá se zdražením takzvané silové elektřiny, která by měla tvořit necelou polovinu celkové ceny, o pět procent. Druhou část tvoří regulovaná cena elektřiny, která mimo jiné zahrnuje příspěvek na obnovitelné zdroje. Podle analytika společnosti Cyrrus Marka Hatlapatky není tuzemské ekonomické oživení stále dostatečně silné na to, aby hospodářství bez potíží ustálo zvýšení cen elektřiny o 10 až 15 procent. „I tentokrát proto očekávám, že vláda rozhodne o částečném dofinancování příspěvku na obnovitelné zdroje tak, aby udržela růst cen elektřiny na akceptovatelné úrovni, která podle mě leží maximálně kolem pěti- až šestiprocentního meziročního nárůstu,“ uvedl Hatlapatka.

 

Také Jan Rafaj ze Svazu průmyslu a dopravy míní, že výrazně vyšší ceny elektřiny způsobí pokles výkonnosti české ekonomiky. „Za následek to bude mít uzavírání energeticky náročných provozů kvůli menší konkurenceschopnosti, zvýšení nezaměstnanosti a růstu inflace,“ uvedl. Nejvíce by podle Rafaje byla zdražením elektřiny postižena energeticky náročná odvětví jako například chemický průmysl, hutnictví, výroba stavebních hmot či sklářství.

-Tomáš Johánek | Více na Profit.cz

Kam dál?

- Budeme solidárně dotovat solární energii z vlastní kapsy

- Německo vypíná jaderné elektrárny. Cena elektřiny poroste postupně

- Nečas: Elektřina v Česku zdraží o 30 procent

 

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články