Cena plynu pro domácnosti klesne, někde až o 9 procent

30. 5. 2009 – 8:43 | Energie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Cena plynu pro domácnosti klesne, někde až o 9 procent
Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Zemní plyn pro domácnosti ve třetím čtvrtletí 2009 zlevní. S platností od 1. července se konečné ceny zemního plynu od skupiny RWE pro domácnosti sníží v průměru o 6,1 %. Domácnosti, které zemní plyn využívají k ohřevu vody, vaření a topení, měsíčně ušetří oproti stávajícím cenám v průměru 220 korun. RWE zemní plyn v ČR zlevňuje podruhé od začátku roku. Podobné zlevnění nabídne také E.on a Pražská plynárenská.


S platností od 1. 7. 2009 dochází ke sníženíceny zemního plynu pro zákazníky z kategorie domácností a maloodběratelů akciové společnosti E.ON Energie v průměru o 13,5 %. Na celkové ceně včetně nákladů na strukturování a distribuci se zlevnění komodity projeví poklesem ceny o 9 %.

- Auto na CNG je ekologické a stále nejůspornější
- RWE bude prodávat zemní plyn v severních, západních a středních Čechách prostřednictvím jedné firmy
- RWE hlásí zvýšený zájem o stlačený zemní plyn
- Jaké energii má patřit budoucnost?
-
ČEZ očekává pokles prodeje elektřiny firmám

„Pokles cen zemního plynu je v odbobí pokračující recese dobrou zprávou pro celou českou ekonomiku. Oznámené ceny momentálně odrážejí pokles cen komodity z počátku roku. Ceny zemního plynu totiž kopírují ceny ropných derivátů přibližně s šesti až devítiměsíčním zpožděním,“ uvedl Martin Herrmann, předseda představenstva RWE Transgas.
 
Z největšího poklesu se budou těšit zákazníci na jižní Moravě, kde se cena domácnostem sníží o 7,2 %. Nejnižší pokles o 4,9 % zaznamenají v rámci skupiny RWE domácnosti, které odebírají zemní plyn od Východočeské plynárenské. „ Rozdíl v cenách u jednotlivých společností je dán odlišnou strukturou spotřeby zákaznických segmentů,“ vysvětlil Tomáš Varcop, člen představenstva RWE Transgas zodpovědný za obchod skupiny RWE.
 
Cena zemního plynu v ČR neroste od začátku roku a od prvního čtvrtletí už jen klesá. V některých regionech se snížila od začátku roku už o více než 10 %. „ Věříme, že letos nesnižujeme ceny naposled. Pokud trhy s komoditami a především kurz koruny vůči dolaru zůstanou stabilní, jako tomu bylo od začátku roku, dočkají se naši zákazníci na podzim dalšího poklesu cen zemního plynu,“ řekl šéf skupiny RWE v ČR Martin Herrmann.

Také Praha a příměstské části okresů Praha-východ, Praha-západ a Kladno, snižuje od 1. července 2009 své prodejní ceny zemního plynu. Prodejní ceny zemního plynu pro pražské domácnosti a maloodběratele budou ve 3. čtvrtletí 2009 nižší v průměru o 7 %. \"Jedná se o druhé snížení cen zemního plynu pro pražské domácnosti a maloodběratele v tomto roce a od počátku roku tak dosáhne v průměru 10,4 %.\" Uvádí Pražská plynárenská.

Důvodem snížení cen zemního plynu je pokračující pokles nákupních cen zemního plynu od našich dodavatelů.


Kurzy

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články