Cena ropy raketově rostla vlivem nepokojů v Libyi

21. 2. 2011 – 17:45 | Ekonomika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Cena ropy raketově rostla vlivem nepokojů v Libyi
Některé společnosti, které jsou v Libyi zastoupeny, již oznámily stahování svých zaměstnanců, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Cenu ropy během pondělního obchodování ovlivnilo dění v Libyi, kde sedmým dnem pokračují protesty proti vládě Muammara Kaddáfího. Informovala o tom agentura Reuters.

Právě Libye je členským státem Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její produkce dosahuje 1,6 milionu barelů denně. Země je navíc čtvrtým nejvýznamnějším producentem ropy v Africe.

"Libye je významným producentem a vývozcem kvalitní ropy a výzvy kmenových vůdců k zastavení produkce ropy jsou znepokojující," sdělil analytik Christophe Barret z Credit Agricole Corporate and Investment Bank. Barret dále dodal, že další obavy vzbuzuje i dění v Íránu.

Některé společnosti, které jsou v Libyi zastoupeny, již oznámily stahování svých zaměstnanců. Jedná se o BP, Royal Dutch Shell, či Statoil.

K 17:00 SEČ cena americké lehké ropy (WTI) stoupla o 3,97 dolaru na 90,17 dolaru (1613 Kč) za barel. Cena severomořské ropy Brent vzrostla o 2,47 dolaru na 104,99 dolaru (1879 Kč) za barel.

Agentura Fitch v pondělí snížila úvěrové hodnocení Libye z "BBB+" na "BBB".

Hodnocení zůstává v režimu pozorování s negativním výhledem, což ukazuje na možnost dalšího snížení ratingu.

"Snížení odráží výbuch politického rizika, čemuž svědčí i rostoucí dynamika lidového povstání ve snaze ukončit 42letou vládu Muammara Kaddáfího," uvedl Charles Seville z agentury Fitch.

-Simone Radacicova | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články