Cena zemního plynu od července stoupla. Kde a o kolik?

1. 7. 2010 – 8:44 | Energie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Cena zemního plynu od července stoupla. Kde a o kolik?
Zvyšovat ceny plynu zatím nehodlá společnost Pražská plynárenská, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ceny zemního plynu od čtvrtka zvýší o 4,9 procenta společnost RWE Transgas, o šest procent navýší ceny plynu i společnost E.ON. Společným jmenovatelem zdražení je slabá koruna a drahá ropa, od které se cena plynu odvíjí.

„Do cen zemního plynu pro třetí čtvrtletí letošního roku se negativně promítá výrazné oslabení kurzu české koruny vůči americkému dolaru. Koruna je v současné době s hodnotou přes 20 korun nejslabší za posledních patnáct měsíců,“ řekl již dříve Tomáš Varcop, obchodní ředitel a člen představenstva společnosti RWE Transgas.

 

Psali jsme dříve: Cena zemního plynu pro domácnosti i firmy v červenci vzroste

 

Pro střední a velké odběratele bude RWE cena plynu zvyšovat od 1. srpna. „Smlouvy pro střední a velké odběratele jsou sjednávány individuálně a nelze říct o kolik se ceny zvýší,“ řekla agentuře Mediafax Simona Hladíková, tisková mluvčí RWE Transgas.

Konkurenční E.ON zvýší ceny zemního plynu pro malé a středně velké odběratele o šest procent. Pro velkoodběratele se však cena měnit nebude. „Velkým odběratelům plynu cenu zvyšovat nebudeme, neboť mají sjednány individuální podmínky,“ sdělil již dříve agentuře Mediafax Vladimír Vácha, tiskový mluvčí společnosti E.ON.

Zvyšovat ceny plynu zatím nehodlá společnost Pražská plynárenská.

Měsíční náklady u průměrné domácnosti, která odebírá zemní plyn od společnosti RWE Transgas a využívá plyn na vaření, ohřev vody a vytápění tak vzrostou zhruba o 100 korun. Domácnosti, která zemní plyn používá pouze k vaření, stoupnou měsíční náklady přibližně o čtyři koruny.

-Josef Janda, Mediafax

Kam dál? ČEZ láká na plyn, RWE na elektřinu, jaké jsou jejich nabídky?

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,410 23,590
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články