Central Group: Byty v roce 2010 zdraží o pět procent, je čas nakupovat

17. 9. 2009 – 2:01 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Central Group: Byty v roce 2010 zdraží o pět procent, je čas nakupovat
Foto: Central group | zdroj: NašePeníze.cz

Finanční krize přinesla na trh pesimistická očekávání spotřebitelů z budoucnosti a obavy ze ztráty příjmů. Někteří lidé vyčkávají na další možný pokles cen nemovitostí. Podle developera Central Group však přijde v příštím roce oživení trhu a mírný růst cen nemovitostí. Průměrně by mohly nemovitosti spovyrůst o 5% ročně v závislosti na lokalitě a kvalitě projektu.


Ceny nových rezidenčních nemovitostí se za poslední rok snížily průměrně o 10 - 15% (nejvíce velké rodinné domy a velké byty). Ceny starších panelových bytů se průměrně snížily o 20% a jejich pokles pokračuje. Trh nového bydlení však podle developerů dosáhl svého dna a ceny již dále klesat nebudou.

- Jak pronajímat družstevní byt? Hlavně se vyhněte chybám!
- Jak nejlépe prodat byt? Máme pro vás pár tipů!
- Nájemné u bytů vzrostlo i pokleslo až o 50 %, zaleží na lokalitě
- Ceny bytů dále klesají... Klesají dost?

Podle průzkumu agentury MEDIAN si 28% lidí z cílové skupiny hodlá do 3 let pořídit nový byt, dům nebo parcelu v Praze - nejvíce z nich hodlá do nového bydlení investovat částku od 2,5 do 5 mil. Kč.

„Jsem si jist, že ceny již dosáhly svého dna a dále klesat nebudou. Téměř se totiž zastavila nová výstavba. Ani CENTRAL GROUP nezahajuje nové stavby a čeká na oživení trhu. Protože se téměř vůbec nezahajují nové stavby, poptávka brzy převýší nabídku. Letošní rok bude ještě ve znamení stagnace, ale příští rok dojde k výraznému oživení,“ říká Dušan Kunovský, šéf společnosti CENTRAL GROUP.

Rozhovor s Dušanem Kunovským

Není již bytů na trhu dostatek? Kdo je bude dále kupovat?
Je třeba odlišovat staré, zejména panelové byty, a nově postavené zděné byty. Čistě statisticky si Česká republika v počtu bytů v poměru k počtu obyvatel nestojí špatně. Zásadní problém je však v kvalitě bytového fondu. V České republice je v dosluhujících panelových domech více než 1,2 milionu bytů, ve kterých žije zhruba třetina populace. Kvalitních nových bytů je ale nedostatek a trh má tady stále velký potenciál. Jsem si jist, že ceny bytů v panelových domech půjdou na rozdíl od nových zděných bytů výrazně dolů. Přehřátí trhu totiž jejich ceny vyšroubovalo nereálně vysoko.

Jak si můžete být tak jisti, že ceny dále neklesnou?
U naší společnosti pro další snížení cen již skutečně není prostor. Než prodávat za náklady nebo se ztrátou, tak to raději neprodávat vůbec a počkat na oživení trhu. Prostor pro plošné snížení cen mají v této době jen ti developeři, kteří měli lokality předražené nebo kteří mají vážné problémy. V případě krizového výprodeje bytů nebo domů od developera v problémech je asi možné získat určitou slevu, ale vzhledem k tomu, že takový developer zřejmě nebude již dále fungovat, nikde se nedomůžete případných reklamačních nároků. A to může být podstatně dražší než získaná sleva ve výprodeji.

Z čeho pramení vaše jistota, že ceny bytů v panelových domech půjdou výrazně dolů?
Panelové domy byly projektovány a stavěny nejvíce v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století s plánovanou životností 30 až 40 let. Tato doba nyní již uplynula nebo brzy uplyne. V současné době je v České republice 700 tisíc panelových bytů starších 35 let. Dílčí kosmetická vylepšení jen o něco prodlužují jejich dožívání. Zatím se u nás vůbec neřeší otázka, kde budou bydlet ty miliony lidí, až životnost jejich panelových domů opravdu skončí a nebude v nich bezpečné žít. Pod novým nátěrem fasád tiká časovaná bomba. Lidé si to asi uvědomí, až dojde k nějakému neštěstí, které se objeví v televizi.

V čem vidíte hlavní problémy bytů v panelových domech?
Tyto stavby mají velké tepelně-izolační a akustické problémy. Nemají dostatek parkování ani dostatečné úložné prostory. Jsou zde miniaturní koupelny. Dispozice se nedají uzpůsobit současným moderním trendům bydlení. A společné prostory jsou velmi často v katastrofálním stavu. Všude v západní Evropě se z panelových domů stala ghetta obydlená přistěhovalci a nejslabšími sociálními skupinami. Základní trendy jsou všude ve vyspělých evropských zemích podobné. Proč by z dlouhodobějšího hlediska měla být Česká republika výjimkou? Bydlení v panelovém domě se i u nás zanedlouho stane společenským handicapem. Kdo může, měl by prodat svůj panelový byt co nejdříve, dokud za něj dostane ještě slušnou cenu. Například v sousedním Německu je podle statistik v současnosti až milion volných a neprodejných bytů v panelových domech a dochází zde k masové demolici těchto staveb.

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,350 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články