Central Group: Realitní trh oživí v první polovině 2010

15. 4. 2009 – 4:35 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Central Group: Realitní trh oživí v první polovině 2010
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Podle společnosti developerů patří mezi důvody ochlazení poptávky po realitách pesimistická očekávání spotřebitelů v důsledku finanční krize a její mediální komunikace, obava ze ztráty příjmů. Mnoho zájemců o bydlení také očekává možný pokles cen nemovitostí. Problémem pro mnoho zájemců je také nižší dostupnost hypoték – přísnější kriteria bank a vyšší úrokové sazby.





- Dotace na zateplení domů a ekologické vytápění pro všechny!
- Jak šetřit náklady na bydlení? Zateplení a vlastní výroba energie!
- Developerské společnosti rozdávají auta místo slev
- Chcete snížit daně o zaplacené úroky z bydlení? Nesmíte refinancovat!
- Bydlení ve světě: Ceny bydlení v nejdražších městech klesají

Jeden z největších developerů společnost Central Group očekává oživení rezidenčního trhu v 1. polovině roku 2010. Napomoci má opětovné zpřístupnění hypoték – snížení rizikových přirážek bank.

Podle společnosti Central Group je velký potenciál růstu hypotečního trhu (objem hypotečních úvěrů v ČR dosahuje méně než 25 % úrovně vyspělých zemí EU). Vlastnická forma bydlení je v ČR nižší o 60 % oproti průměru EU. Proto je zde logický potencíál pro růst v oblasti vlastního bydlení.

Průzku společností Deloitte a Hyposervis ukazuje, že 21 % domácností si plánuje pořídit hypotéku. Průzkum STEM/MARK zase přináší informaci, že čtvrtina respondentů si hodlá do 3 let pořídit nový byt nebo dům v Praze.

Očekává se také další prohloubení cenového rozdílu mezi novými a starými, zejména panelovými byty. Starší, zejména panelové= domy by m ěly cenou spíše klesat uvádějí odborníci i současný vývoj trhu.

Společnost Central Group očekává v dalších letech mírný růst cen průměrně o 5 % ročně v závislosti na lokalitě a kvalitě projektu.

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články