Ceny léků by měly klesnout o sedm procent, senát prodloužil Janotův balíček

3. 3. 2011 – 17:14 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ceny léků by měly klesnout o sedm procent, senát prodloužil Janotův balíček
Novela zákona o přechodném snížení cen a úhrad léčiv snižuje ceny léků o sedm procent, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Senát ve čtvrtek prodloužil platnost části takzvaného Janotova balíčku, který snižuje ceny a úhrady vybraných léků o sedm procent. Horní komora tak odvrátila hrozbu skokového zdražení medikamentů.

Na prodloužení části Janotova balíčku, upravující ceny léků, vloni zákonodárci zapomněli. Pokud by novela Senátem neprošla, došlo by ke skokovému nárůstu cen až u třetiny léků, a tedy i nárůstu nákladů pro pacienty i zdravotní pojišťovny.

"Já doporučuji tento zákon urychleně schválit, protože jeho neschválením bychom napáchali veliké škody," prohlásil ještě před hlasování senátor Vladimír Dryml (ČSSD).

Jeden z předkladatelů novely poslanec Marek Šnajdr (ODS) přiznal, že jeho návrh není systémový, ale řeší konkrétní jeden problém. "Přiznávám, že v lékové politice můžeme najít další úspory, například vypisováním výběrových řízení na generické léky," uvedl.

Novela zákona o přechodném snížení cen a úhrad léčiv snižuje ceny léků o sedm procent. Změna se týká medikamentů, u kterých doposud nestihl Státní ústav pro kontrolu léčiv uskutečnit revizi úhrad ze zdravotního pojištění.

Více v článku: Ceny léků by neměly skokově zdražit, ale...

-MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články