Ceny nemovitostí letos klesnou o desítky procent tvrdí Bankovní institut

12. 4. 2011 – 11:28 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ceny nemovitostí letos klesnou o desítky procent tvrdí Bankovní institut
Letošní rok se očekává pokles cen až o 30 procentu novostaveb, u starších paneláků zhruba o 10 až 15 procent, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Letos v Česku klesnou finální kupní ceny nemovitostí, protože se na trhu za období krize nahromadilo mnoho neprodaných staveb. Uvedl to v úterý vedoucí katedry oceňování Bankovního institutu vysoké školy (BIVŠ) Petr Ort.

U rezidenčních staveb jde podle něj hlavně o nové developerské projekty, u korporátních staveb o administrativní budovy a sklady.

Nejvíce by podle něj měly klesnout ceny u nových developerských projektů, tedy novostaveb. "Zde pro letošní rok očekávám pokles cen až o 30 procent, u starších paneláků zhruba o 10 až 15 procent," odhadl Ort.

Nejlepší investicí je podle něj byt 2+1 na Žižkově. "Proč? Dnes jej koupím za tři miliony, za 20 let bude mít hodnotu přes osm milionů korun. Naopak se nevyplatí koupit nové byty v projektech developerů v okrajových částech. Domy mají nízkou úroveň, na projektech se šetří a šetřilo. Navíc tam není pořádná vybavenost. Ceny tak půjdou dolů v horizontu do čtyř až pěti let u nových developerských projektů o 30 procent, zejména ty nejhorší," vysvětlil Ort.

<%Anketa120%>

Koupě bytu v Praze 1, 2, 3, 5, 6 a dále třeba Karlín, tedy obecně to jádro Prahy s výbornou vybaveností a dopravní dostupností je nyní podle něj nejlepší investicí. "Obecně tedy ta starší zástavba do roku 1950. Tam ten nárůst ceny bude velký. Je to z hlediska koupě bytu nejlepší investice," přiblížil Ort.

S tím souhlasil i jednatel developerské a inženýrské společnosti Idea Domus Jakub Štohanzl. "Podívejte se třeba na to, kolik novým domů a bytů se postaví v budoucnu v centru Prahy? Ty ceny a tím pádem i hodnota těchto domů a bytů bude opravdu dále stoupat," potvrdil Štohanzl.

Jedním z hlavních faktorů celosvětové bubliny v letech 2004 až 2008, tak i tří českých cenových bublin v letech 1990 až 1996, 2004 a 2007, byla podle Orta zejména úvěrová politika bank.

Z obecných pravidel vzniku cenových bublin, z historického přehledu tří cenových bublin z poslední doby i z analýzy současného stavu celkem jednoznačně vyplývá, že pro všechny cenové bubliny bylo něco společného – nepravděpodobné očekávání budoucího vývoje ceny, spojené hlavně s psychologicko–behaviorálními faktory.

"Rozdíly mezi cenovou nabídkou a finální cenou, za kterou se byt prodá je zhruba minus 23 procent. U domů cena uskutečněného prodeje klesne oproti původně nabízené zhruba o 15 procent," upozornil Ort.

Při poslední cenové bublině se podle Orta jednoznačně prokázalo, že se české banky chovaly lépe a obezřetněji než většina bank nejen v našem regionu, ale i ve starých zemích Evropské unie a zejména v USA.

 

-Tomáš Králícek | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články