Ceny PHM: Cena nafty se nezměnila, benzin zlevnil o haléř

30. 11. 2009 – 14:10 | Ceny PHM | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ceny PHM: Cena nafty se nezměnila, benzin zlevnil o haléř
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ceny pohonných hmot definitivně zastavily svůj pokles. Cena Naturalu 95 se během uplynulého týdne snížila o jeden haléř a cena motorové nafty se během týdne nezměnila. Vyplývá to z dnešních údajů kartové společnosti CCS. Ceny benzinu a nafty by měly stagnovat i během nadcházejících dní.


Benzin zdraží o 1,20 koruny

Pohonné hmoty letos stály nejvíc na konci června, kdy řidiči tankovali benzin za průměrnou cenu 29,20 koruny za litr a naftu za 27 korun za litr. Oproti loňskému listopadu je litr benzinu dražší o dvě koruny, ale litr nafty je na stejné cenové úrovni. Ke konci loňského roku totiž byla oproti současné situaci cena nafty vyšší než cena benzinu.

Od nového roku cena pohonných hmot vzroste zhruba o 1,10 – 1,40 koruny za litr. Od 1. ledna se totiž zvýší spotřební daň uvalená na benzin a motorovou naftu o korunu. Zároveň se o jedno procento zvýší i DPH. Lze předpokládat, že kvůli velké konkurenci na tuzemském trhu čerpacích stanic pumpaři promítnou dražší pohonné hmoty plně do cen pohonných hmot na totemech u čerpacích stanic.

Ceny PHM porostou na jaře

Další zdražení pohonných hmot by mělo nastat v dubnu, od kdy se do benzinu a nafty povinně začne přimíchávat větší množství biopaliv. Vláda v listopadu schválila zvýšení obsahu biolihu v benzinu z dnešních 3,5 na 4,5 procenta a obsahu metylesteru řepkového oleje (MEŘO) v naftě z nynějších 4,5 procenta na 6,3 procenta. Návrh ministerstva životního prostředí mají ještě schválit poslanci.

Výboj cen pohonných hmot od začátku roku 2009
\"ceny

Zdroj: CCS

Cena na burze stagnuje

Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic v uplynulém týdnu definitivně přestaly klesat. Nejprodávanější benzin Natural 95 se včera prodával v Česku za průměrnou cenu 28,34 koruny za litr, což je o jeden haléř méně než před týdnem. Cena motorové nafty zůstala v týdenním srovnání na identické úrovni a stojí v Česku průměrných 26,75 koruny za litr.

S nejdražšími pohonnými hmotami se řidiči mohou setkat v hlavním městě a na Vysočině. V Praze je ze všech krajů nejdražší benzin. Včera jeho cena dosahovala 29,04 koruny za litr. Nejlevnější Natural 95 mají naopak v Olomouckém kraji, kde lze litr benzinu pořídit za 27,56 koruny. Za naftu zaplatí řidiči nejvíce na Vysočině, kde včera stála průměrných 27,62 koruny za litr. Nejlevnější naftu v Česku naopak včera nabízely čerpací stanice v Olomouckém, Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Ve všech těchto krajích včera motorová nafta stála průměrných 26,23 koruny za litr.

V průběhu následujících dní by měla cena obou hlavních pohonných hmot pokračovat ve stagnaci. Pokud by se trhy vyvíjely v prosinci stejně jako během listopadu, tak by zdražení pohonných hmot nemělo nastat ani o Vánocích. Cena ropy na světových trzích v posledních týdnech stagnuje a stejnými slovy lze popsat i stav cen benzinu a nafty na komoditní burze v Rotterdamu, která je určující pro stanovování cen pohonných hmot v České republice a okamžitě reaguje na vývoj cen ropy na hlavních světových trzích. Za určitých okolností by mohlo dojít v následujících dnech i k mírnému zlevnění pohonných hmot v řádu jednotek haléřů.

Ropa je blízko maxima

Důvodem stagnace cen pohonných hmot je stagnující cena ropy na světových trzích. Barel ropy Brent sice před několika týdny překonal hranici 80 dolarů za barel a dostal se tak na roční maximum, od té doby se ale cena ropy pohybuje v pásmu 75-80 dolarů za barel. Nedosahuje tak rekordních hodnot z léta minulého roku, kdy stála téměř 150 dolarů za barel. V pátek dosáhla cena ropy Brent na burze v Londýně 77,18 dolaru za barel.

Cena ropy roste od března, kdy dosahovala 45 dolarů za barel. Na růst cen tlačí stále větší optimismus mezi investory a jejich víra v zotavení světové ekonomiky a tím i větší spotřebu energetických zdrojů. Vliv mají i převážně pozitivní výsledky hospodaření firem ve třetím čtvrtletí. Cenu ropy podněcuje v růstu střídavě také oslabující dolar, který popohání vzhůru i ceny zlata, jež jsou na rekordních hodnotách. Proti růstu cen ropy naopak působí statistiky o rekordních zásobách pohonných hmot ve skladech v USA. Zásoby ropy jsou rovněž citelně vyšší, než jaké byly před rokem. V minulém týdnu na ceny a vývoj akciových trhů ovlivnil vážný stav zadluženého dubajského konglomerátu Dubai World.

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články