Ceny PHM: Zdražování benzinu a nafty bude pokračovat

3. 11. 2009 – 1:07 | Ceny PHM | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ceny PHM: Zdražování benzinu a nafty bude pokračovat
Ilustrační foto: Benzina | zdroj: NašePeníze.cz

Ceny pohonných hmot po zhruba dvouměsíčním období zlevňování pokračují v růstu. Ceny obou hlavních paliv – Naturalu 95 a motorové nafty – se zvýšily v uplynulém týdnu o více jak 25 haléřů. Vyplývá to z dnešních údajů kartové společnosti CCS, která sleduje ceny pohonných hmot u svých terminálů. Růst cen paliv by měl nastat i v tomto týdnu.




Zdražování pohonných hmot bude pokračovat

Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic se zvyšovaly také v uplynulém týdnu. Nejprodávanější benzin Natural 95 stojí nyní 28,05 koruny za litr, tedy o 25 haléřů více než před týdnem. Motorovou naftu čerpací stanice nabízejí za průměrných 26,48 koruny za litr, což je o 37 haléřů více než před týdnem.

- Benzín je na ústupu, rapidně roste obliba aut s dieslovým motorem
- Češi nakupují více benzinu a nafty u hypermarketů

S nejdražšími pohonnými hmotami se lze setkat v hlavním městě. V Praze stál včera litr Naturalu 28,59 koruny a litr nafty 26,98 koruny. Nejlevnější naftu mají naopak čerpačky v Olomouckém kraji – litr nafty tam stojí 26,10 koruny. S nejlevnějším benzinem se mohou setkat naopak motoristé v Královéhradeckém kraji. Litr Naturalu zde řidiče přijde na 27,17 koruny.

V průběhu tohoto týdne bude zdražování obou hlavních pohonných hmot zřejmě pokračovat. Na tuzemském trhu se ještě plně neprojevilo zvýšení cen pohonných hmot na burze v Rotterdamu, kde ceny benzinu a nafty za poslední tři týdny vzrostly zhruba o desetinu. Na zdražování pohonných hmot bude mít a má v poslední době vliv i oslabující koruna. Ta v uplynulém týdnu oslabovala tak, že překonala hranici 18 korun za dolar.

Na trhu s pohonnými hmotami zároveň dochází k tomu, že se snižuje cenový rozdíl mezi benzinem a naftou. Více jak dvoukorunový rozdíl mezi cenami obou paliv, který byl běžný v létě, se začíná snižovat. Nyní je nafta levnější pouze o korunu a půl. Začíná se tak projevovat vliv nastupující zimy, kdy ve Spojených státech stoupá poptávka po topné naftě. Zároveň u benzinu definitivně skončila vyšší poptávka v důsledku konce motoristické sezóny.

\"Ceny
Natural 95 (Kč/l), Nafta (Kč/l), Ropa OPEC (USD/barel), Ropa Brent (USD/barel)
Zdroj: Petrol.cz

Ropa je u maxima

Důvodem růstu cen pohonných hmot je rostoucí cena ropy na světových trzích. Barel ropy Brent za poslední měsíc zdražil o 15 dolarů a před necelými dvěma týdny překonal i hranici 80 dolarů za barel. Ropa se tak dostala na roční maximum. Od té doby se její cena pohybuje v pásmu 75-80 dolarů za barel. Stále však nedosahuje rekordních hodnot z léta minulého roku, kdy stála téměř 150 dolarů za barel.

Cena ropy pomalu roste kvůli stále většímu optimismu mezi investory a víře v zotavení světové ekonomiky a tím i větší spotřebě energetických zdrojů. Vliv mají i převážně pozitivní výsledky hospodaření firem ve třetím čtvrtletí. Cenu ropy podněcuje v růstu střídavě také oslabující dolar.
 

Kurzy

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články