Ceny pohonných hmot mírně klesly, kam pro nejlevnější benzín?

1. 11. 2010 – 20:45 | Ceny PHM | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ceny pohonných hmot mírně klesly, kam pro nejlevnější benzín?
Oproti benzínu naopak mírně zdražila nejběžnější alternativa k benzínu a naftě – LPG, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ceny pohonných hmot u čerpacích stanic se během uplynulého týdne posunuly o pár haléřů níže. Benzín zlevnil o 22 haléřů a cena nafty se snížila o 10 haléřů.

V následujících dnech by se řidiči měli dočkat stagnace cen pohonných hmot. Vývoj cen bude reagovat na stagnaci jak ceny ropy tak kurzu koruny.

 

Nejlevnější benzín: Ústecký kraj

 

Pohonné hmoty během uplynulého týdne mírně zlevnily – zhruba o tolik, o kolik předcházející týden zdražily. Benzín zlevnil o 22 haléřů a nyní tak jeho cena dosahuje 31,17 koruny. Cena nafty klesla o 10 haléřů na 30,30 koruny. Vyplývá to z nejnovějších údajů společnosti CCS. Za mírné snížení cen pohonných hmot můžeme vděčit hlavně posilující nižší ceně benzínu a nafty na rotterdamské burze.

S nejdražšími pohonnými hmotami se řidiči setkají už devátým týdnem v řadě v Jihomoravském kraji. Zde je nejdražší jak benzín, tak i nafta. Benzín zde vyjde na průměrných 31,82 koruny a nafta vyjde na 30,91 koruny. Naopak nejlevnější benzín je k dostání v Ústeckém kraji, kde vyjde na 30,66 koruny. Nejlevnější nafta byla v Karlovarském kraji a to za 29,93 koruny.

 

Cena LPG rostla

 

Oproti benzínu naopak mírně zdražila nejběžnější alternativa k benzínu a naftě – LPG. Cena propan-butanu (LPG) vzrostla za poslední týden o dva haléře a v současnosti tak LPG vyjde na 14,38 koruny za litr, vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu z minulého týdne. Ve stejném období loni vyšlo LPG vlivem levnější ropy a silnější koruně zhruba o dvě koruny levněji.

 

Stávka měla dopad hlavně na Francii

 

V průběhu následujících dní by měly ceny pohonných hmot u čerpacích stanic stagnovat. Stagnuje totiž jak cena ropy tak kurz koruny k dolaru. Navíc se uklidňuje situace se stávkujícími zaměstnanci rafinérií ve Francii, kde od poloviny října stávkovali zaměstnanci v 11 ze 12 rafinérií. Obchodníci s pohonnými hmotami tak museli nakupovat pohonné hmoty ze zahraničí. Na konci měsíce však byl ve všech stávkujících rafinériích provoz obnoven. Kvůli stávce se nakonec zvýšily ceny pohonných hmot pouze ve Francii (cca o 10-15 procent), vývoj cen pohonných hmot v ostatních částech Evropy a Česku byl ovlivněn kvůli současnému stavu nadbytečných rafinérských kapacit v Evropě jen zanedbatelně.

Cena ropy stagnuje už čtvrtým týdnem v řadě a páteční obchodování severomořská ropa Brent uzavírala na hodnotě 83,08 koruny za barel. Podobně se vyvíjí i kurz koruny k dolaru, který stagnuje také už celý měsíc. Stagnace cen byla znát během uplynulého týdne i na rotterdamské burze, která je hlavním určujícím faktorem ovlivňujícím ceny pohonných hmot v Česku. Cena nafty se na ní prakticky nezměnila, u benzínu však došlo k mírnému poklesu, který by mohl indikovat mírné zlevnění této pohonné hmoty v Česku během nadcházejících dní.

-Michal Roškanin, odborný redaktor – analytik Petrolmedia

Kam dál?

- Kteří pumpaři nabízejí nekvalitní benzín? Občanské sdružení vylákalo seznam z ČOI

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,290
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články